IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията се опасява от липсата на заявки за газ на "Овергаз" за 2017 г.

Федерацията на индустриалните енергийни консуматори настоява КЕВР да изготви нова методика за формиране на цената на "Булгаргаз"

15:43 | 08.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В отворено писмо от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) изразяват опасения във връзка с липсата на заявки към "Булгаргаз" за доставки на газ през 2017 г. от страна на "Овергаз Мрежи".

Индустрията посочва, че при това положение може да бъде повторена ситуацията от края на 2015 . Тогава доставчикът на "Овергаз Мрежи"  - "Тазпром Експорт", спря да изпълнява заявките на дружеството. При това положение, за да изпълни своите договори, на 31 декември 2015 г. дружеството заяви цялата си консумация за 2016 г. на обществения доставчик.

От БФИЕК обаче са на мнение, че при такова заявяване на допълнителни количества природен газ "Булгаргаз" няма да може да предложи гъвкави условия по договорите на своите клиенти, както и няма да може да приеме увеличени заявки от други клиенти без финансови санкции.

Опасенията на БФИЕК са свързани с факта, че "Булгаргаз" вече участва в търгове за разпределяне на капацитет през територията на Румъния. При извънредни заявки дружеството ще трябва да участва в търг за разпределение на краткосрочен капацитет за пренос, чиято цена е по-висока от тази за годишен капацитет, и ще бъдат генерирани допълнителни разходи.

От Федерацията допълват, че според съществуващата нормативна база допълнителните разходи се разпределят върху всички клиенти чрез увеличаване на регулираната цена на газа.

Затова и от БФИЕК настояват Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да разработи механизъм за формиране на цената на обществена доставка на газ. По този начин допълнителните финансови разходи, свързани с осигуряване на капацитета за пренос  и претърпени санкции, трябва да се поемат от този, който ги е причинил. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още