IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С отварянето на газовия пазар транзитните разходи на „Булгаргаз“ скачат с 36%

Румънската Transgaz проведе първия търг за освободения капацитет на газопровода "Транзит" 1

11:42 | 18.10.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Отварянето на газовия пазар в региона оскъпи транзита на природен газ за България, става ясно от заявленията на „Булгаргаз“ пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Дружеството е участвало в търга за разпределянето на свободния капацитет на газопровода „Транзит“ 1 при точката Негру вода - Кардам, обявен от румънския оператор Transgaz.

До 30 септември 2016 година целият капацитет на тръбата беше запазен за транзита на руския природен газ към България и останалите държави от региона. С отварянето на пазара обаче „Булгаргаз“ вече участва на равни начала с други оператори, които имат желание да транзитират газ на Балканския полуостров.

От заявленията на българската компания става ясно, че това увеличава годишните разходи за транзит с 36 на сто. През четвъртото тримесечие „Булгаргаз“ ще трябва да плати 3,96 млн. евро транзитни такси на румънската страна. В предходните три месеца разходите бяха в размер на 3,16 млн. евро. 

От компанията коментират, че при участието си в търга за разпределението на тримесечни обеми са опитали комбинацията от различни продукти и са постигнали най-добрата възможна цена.

Natural Gas Europe допълва още, че в търга за свободния капацитет на връзката са участвали още и Transenergo и WIEE Romania. Така и трите компании получават възможността да търгуват количества газ не само в южно направление – към България, Турция и Гърция, но и към Украйна.

Търгът, проведен от румънския газов оператор Transgaz, всъщност е втората крачка за отварянето на регионалния газов пазар. През лятото беше освободен капацитет и по съществуващата в момента газова връзка между България и Гърция, което позволи и първите виртуални сделки с природен газ.

Засега обемите не са големи, но чрез отварянето на капацитета на връзката български потребители могат да получават природен газ от Гърция, тоест с различен доставчик от руската „Газпром“.

С отварянето на пазара и Европейската комисия е оттеглила претенциите към България за приватизация на газовия оператор „Булгартрансгаз“, стана ясно от коментари на директора на компанията Георги Гегов през лятото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
wertyman
преди 7 години
Някой може ли да ми обясни защо цената се увеличава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още