IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 30% от консумацията на природен газ у нас може да идва от Гърция

Модернизирана станция за доставка на газ от Гърция за България се открива днес в Петрич

10:55 | 13.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България ще може да получава около една трета от необходимите й количества природен газ от Гърция по съществуващия газопровод чрез модернизираната компресорна станция в Петрич, която ще бъде открита днес. Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Инвестицията е на стойност 17 млн. евро и е първата ни възможност за разнообразяване на доставките на синьо гориво.

„Получаваме техническата възможност да доставяме по 3 млн. куб. м газ на ден от терминала в Ревитуса, което е на практика първата физическа възможност за диверсификация на доставките за пазара в България. Това означава , че около 30% от консумацията на природен газ в страната могат да бъдат евентуално внесени от там", коментира той.

От южната ни съседка можем да получаваме физически количества газ, а скоро се очаква да има и виртуални сделки.

Към момента капацитетът от терминала в Ревитуса е резервиран от "Газпром". „През следващите няколко седмици да се опитаме да достигнем до споразумение, с което в определени моменти да получаваме виртуални или физически доставки от тази тръба“, каза Гегов.

Той се надява съвсем скоро да бъде подписано споразумение, с което за първи път да тестваме виртуалната търговия през тази точка, която свързва единствения терминал за втечнен газ в региона. По думите на Гегов това е предпоставката, която ни позволява да търсим алтернативни доставки.

С новата мощност, която сме инсталирали, можем да контролираме процеса, обясни Гегов. „Това, което правим, е да намерим няколко различни източника на газ. Всъщност първият такъв източник е техническата възможност за връзка с LNG-терминала в Гърция“, посочи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз".

След кризата с газовите доставки от Русия през 2009 г. връзката с Гърция беше модернизирана и потокът вече е реверсивен. Досега това беше възможност, която страната ни можеше да използва само при кризисни ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още