IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурентен проект ли е новата газова връзка с Гърция?

Трети компании са ревизирали част от капацитета на IGB, но експерти се опасяват, че транзитните такси са много високи

16:08 | 15.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новата газова връзка с Гърция - проектът IGB, е една от възможностите за диверсификация на газовите доставки за България. През нея страната ни ще получава газ от Каспийския регион - връзката е част от подкрепяния от Европа Южен газов коридор и неразделна част от Вертикалния газов коридор, който трябва да транспортира газ в северна посока - към Румъния и Централна Европа.

Цената й е 240 млн. евро, а дължината - малко над 180 километра, основно на българска територия. Интерконекторът свързва газовите мрежи на България и Гърция (при Стара Загора и Комотини) и дава възможност за реалната и така мечтана диверсификация на газовите доставки. Но доколко тя може да бъде конкурентна?

Част от отговора дават пазарните тестове, които са показали, че интерес имат и трети компании, различни от акционерите и азербайджанската Socar. Американската компания Linden Energy например е резервирала 276 млн. куб. метра годишно за срок от 20 години.

В основата на газовата връзка всъщност е договорът за доставка на 1 млрд. куб. метра природен газ между азербайджанската Socar и "Булгартрансгаз". Акционерите (Булгаргаз, DEPA и Edison), както и Socar и американската компания са резервирали и допълнително общо 570 млн. куб. метра годишно, или около 50% от капацитета е запълнен при пазарните тестове. Изпълнителният директор на проектната компания ICGB, натоварена с изграждането на проекта, Теодора Георгиева определи това като успех на фона на ограниченията при преноса на газ в момента.

Георгиева представи напредъка по работата по IGB по време на 7-та Енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). По време на дискусията експерти посочиха, че транзитните такси на газовата връзка няма да бъдат конкурентни. Според анализите на проектната компания днес пределът на транзитните такси е 17 евро на 1000 куб. метра, пренесени на 100 километра. Транзитът на руския газ е 1,87 долара. Георгиева обаче уточни пред журналисти, че транзитът през Гърция в момента достига и до 24 евро за 1000 куб. метра.

Цената на транзита може да бъде оптимизирана и един от начините е да бъде получено разрешение от ЕК за освобождаване от регулиран достъп, което ограничава достъпа на трети страни, но запазва заявения капацитет, тоест компанията няма да предлага всяка година на пазара капацитета на връзката. Освен това изключението ще означава, че регулаторите - българският и гръцкият, няма да определят тарифата за транзита, а ще бъде одобрена методология, която ще се използва.

Това ще донесе предвидимост и по-добра оптимизация на тарифата. Целта е тя да падне до около 11-12 евро, призна още Георгиева и допълни, че това е конкурентно ниво, ако става въпрос за нов газопровод.

До края на ноември ICGB трябва да пусне процедурата за избор на доставчик на тръбите за новата газова връзка. Прогнозната стойност е около 60 млн. евро, уточни Георгиева. През 2018 година ще бъде пуснат и най-същественият търг - за избор на строител, който ще "глътне" по-голямата част от средствата.

Заради изключението от европейските правила проектът няма възможност да получи пари от Свързана Европа, макар и да е определен за проект от междуобщностно значение. За изграждането на връзката обаче могат да се използват пари от структурните фондове и ICGB е кандидатствала за 35 млн. евро по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Допълнително преди 5 години беше отпуснат грант от 45 млн. евро за проучванията във връзка с проекта.

За финансирането на строителството може да бъде използван привлечен капитал и за целта са предвидени 110 млн. евро държавни гаранции от българското правителство. Според Теодора Георгиева, ако за изграждането на газопровода бъдат ползвани привлечените средства, а не собствени, на акционерите, ще има по-добри тарифи за потребителите.

Пробив в реализацията на IGB донесе подписаното през 2015 година инвестиционно решение между правителствата на Гърция и България. Така, след повече от 6 години забавяне, връзката вече има разрешително за строеж в България, издадено на 5 октомври 2017 г. 

В Гърция се изчаква решението на ЕК за освобождаването на регулирания достъп, за да бъде издадено разрешението за строеж. Според Георгиева обаче няма да има проблеми за издаването на този документ, защото процедурата в южната ни съседка е облекчена.

Прогнозите са, че първата копка по строителството на връзката ще бъде направена в първата половина на 2018 година и тя да заработи през 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още