IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 - позитивната година за развитието на държавната енергетика

Трайно високите цени на електроенергията подкрепят сектора, но ТЕЦ "Марица Изток" 2 е в тежко състояние заради поскъпващите екоемисии

17:49 | 14.05.18 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Позитивна е годината и за Мини "Марица изток". Дружеството повишава приходите от дейността си с 11,5% до 565,9 млн. лева, като приходите от продажба на въглища са в размер на 541 млн. лева. Разходите също растат - до 556,1 млн. лева (11,2%). Нетната печалба се повишава от 1,48 млн. лева към края на 2016 година до 5,6 млн. лева.

На печалба излиза и "Булгаргаз", но отчетите показват спад до 9,46 млн. лева след 36,6 млн. лева през миналата година. Това се дължи на ръста на разходите - с 13,1% до 1,09 млрд. лева, макар че и приходите растат - с 11,1% до 1,12 млрд. лева.

Като заплаха за бъдещето си развитие в дружеството посочват продажбата на газ на регулирани цени, които са по-ниски от покупните.

Увеличение на приходите записва и "Булгартрансгаз". От отчета на газопреносното дружество е видно, че през миналата година те са в размер на 362 млн. лева спрямо 331 млн. лева към края на 2016 година. Разходите обаче също растат и така печалбата намалява, макар и минимално, до 61,4 млн. лева. За сравнение през 2016 година тя беше в размер на 66,3 млн. лева.

Проблемите за ТЕЦ "Марица Изток" 2 обаче се задълбочава през 2017 година. Загубата преди данъци (EBT) е в размер на 182,8 млн. лева спрямо 104,3 млн. лева година по-рано. Това се дължи основно на повечето средства за въглеродни емисии, на фона на увеличаващите се приходи от оперативната дейност - с 9,88% до 607 млн. лева.
Като цяло разходите за дейността на централата достигат 774,3 млн. лева спрямо 633 млн. лева за 2016 година.

Парите за емисии парникови газове се увеличават от 77,6 млн. лева до 196,4 млн. лева. За въглища през миналата година са платени 257,8 млн. лева.

Именно лошото финансово състояние на централата беше посочено като основание да не бъде допуснато повишение на цената на въглищата. За последно цената на въглищата от Мини "Марица изток" бяха актуализирани през 2014 година, но оттогава предприятието се стабилизира и успява да реализира инвестиционната си програма и да излезе на печалба.

Тенденцията за 2018 година

Публикуваните отчети за първото тримесечие на 2018 година показват смесена картина на сектора и все още е трудно да бъдат анализирани тенденциите за годината.

Ситуацията е повече от позитивна за АЕЦ "Козлодуй", която увеличава производството си и съответно общите приходи от дейността са с 27% повече до 299 млн. лева. Разходите са в размер на 200 млн. лева и се увеличават с 11% заради повечето средства за ядрено гориво. Така печалбата преди данъци расте до 99 млн. лева, което е с 83,3% повече спрямо същия период на 2017 година.

Отчетите показват и относително добро начало за НЕК - приходите растат със 7% до 955 млн. лева, но печалбата преди данъци намалява с 39,5% до 72,8 млн. лева.

Допълнително се влошава се ситуацията за ТЕЦ "Марица Изток" 2. През първите три месеца на 2018 година централата има загуба от 19,5 млн. лева, спрямо печалба от 5,2 млн. лева. Приходите ѝ намаляват минимално до 170 млн. лева, а разходите растат до 187 млн. лева. Основната част от тях са за емисии парникови газове (45 млн. лева).

В отчета на БЕХ е видно, че печалбата преди данъци се повишава до 15,3 млн. лева, спрямо 9,6 млн. лева за първото тримесечие на миналата година. Печалбата си повишава и "Булгаргаз" - до 8,2 млн. лева, спрямо 29,2 млн. лева загуба през първите три месеца на 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
То почти не се търпи вече, така или иначе, особено в ромската провинция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
И вярвам, че мн други на моята възраст няма да останат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
Защото аз не мисля да стоя тук и да плащам на другите за грешките и простотията :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Аз ви обяснявам за какво става въпрос и до какво ще доведе това, вие продължавате да си живеете в утопичните си светове. Ваша си работа, после да не кажете, че не съм ви казал :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
Ама за какво ми даваш минус, аз не съм виновен за това, че *** е разграбена отвсякъде и нищо не става от тая държава, и нищо няма и да стане ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Хората просто ще се откажат да се занимават с глупости повече, въобще не си заслужава усилията, особено след факта, че над 70% от българите с бизнес в момента са над средна възраст и предстои да се пенсионират, а децата им със сигурност няма да продължат дейността им, то технически няма да е възможно. Хаха, жалки ***. Ще останат само ромите да бачкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Малкия и средния бизнес масово предстои да фалира до 2025-та, особено в провинцията, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, няма да има кой да ви пълни бюджета, още по-малко да ви движи жалката смехономика и да запълва дупките след кражбите за милиарди всяка година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Напълно буквално *** предстои да умре окончателно до 2030-та! Кретено-зидарчетата добре го изградиха да стане ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Хахахахахахахахахахахахахахахахха, само от началото на годината тока е сприал над 100 пъти, сигурно има цяла работна седмица в часове, когато не е имало ток, без значение от метеорологичните условия, въобще не можеше да се работи, от над 10 години спира почти всеки ден, ако това е добре, хубаво, успех ви желая, до 2030-та един град смехономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник ;) Предстои да го видите, аз вече съм го виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още