IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена или зелена светлина очаква АЕЦ „Белене“?

Намирането на стратегически инвеститор за изграждането на ядрената електроцентрала се оказа "изненадващо" трудно без наличието на държавни гаранции

08:20 | 31.10.18 г. 13
<p>
	Работната площадка на АЕЦ &quot;Белене&quot;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Работната площадка на АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

Тогава официално заявление подадоха китайската CNNC, френската Framatom, както и руската Росатом.

Според представителя на френската енергийна компания за България Станислав Георгиев обаче Framatom има интерес към ядрената електроцентрала, но не като инвеститор, а само като изпълнител на дейностите, които бяха определени за него до 2012 г., когато беше прекратен проектът. 

По време на срещата от началото на юли между българския премиер Бойко Борисов и китайския му колега Ли Къцян бяха дадени твърди гаранции от Китай, че е готова да инвестира в региона, включително и в сферата на ядрената енергетика.

Къцян увери, че лично се ангажира проектът АЕЦ „Белене“ да има успешен край, като междувременно Министерството на енергетиката съобщи за подписан меморандум с китайската страна за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Въпреки това меморандумът никъде не конкретизира участието на азиатската страна в изграждането на централата, а засяга по-общи характеристики като насърчаване на обмена на информация относно нормативната рамка, програмите и практиките на страните, лицензираните процедури и т.н.

Последваха срещи на Теменужка Петкова с френския посланик Ерик Льобедел и премиера Бойко Борисов с първия зам.-генерален директор на Росатом Кирил Комаров, които не доведоха до съществен напредък по намирането на инвеститор.

Липсата на развитие започна да създава напрежение в държавните институции. В началото на август Националната електрическа компания (НЕК) предупреди, че съществува значителна несигурност относно бъдещата реализация на АЕЦ „Белене“, оценявайки направените към този момент разходи по проекта, като подчерта и липсата на яснота около намирането на инвеститор.

Цифрите, които обяви НЕК са красноречиви – към 30 юни 2018 г. разходите по проекта възлизат на 2,18 млрд. лв плюс 78 млн. лв за допълнителните имоти, машини и съоръжения.

В края на същия месец последва посещение на работната площадка край Белене от китайски представители на основните енергийни дружества, които се запознаха с доставеното оборудване за централата. „Разходката“ беше ръководена от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, който впоследствие коментира политическия риск, който се оказа, че е основната спирачка пред потенциалните инвеститори за проекта.

Преди седмица енергийният министър Петкова обяви, че до края на тази година България планира да обяви нова процедура за строителството на електроцентралата, докато траеше нейното посещение в Москва във връзка със 16-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Руските медии припомниха изказването на президента Владимир Путин, че Русия е готова да се върне към идеята за строителството на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип, ако България разреши нейното изграждане.

Остава да видим как днес Теменужка Петкова ще обяви резултатите от намирането на стратегически инвеститор за реализирането на проекта. И дали такъв изобщо има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
Няма да се e6aваш с мaнгитe от Видин, ей :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
мии да ако не е тоя до са да сме пропаднали .... :)) и аз се чудим за ко им е тая централа а не я срутат наща културно как си му е реда и не купуат ток от Франция през Румуния как си требе ..... нема си заробва тоя човекоядец Саурон я дет изяде горките украинци и сирийци .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
То добре, че такива като тебе прaщят с мозък за трима, че да се уравновеси ситуацията, а? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
За разлика от един Мол, една АЕЦ е и ядрено оръжие. Нямаме армия, нямаме нищо, поне една ядрена бомба да имаме за възпиране на мераци. Имаме си и сега, но Козлодуй вече е на години, изтича му срокът. Трябва да има нова АЕЦ, която да е легитимна по отношение на възрастта си. Тук е налице и военна стратегия, която е неразривно свързана и с много други обекти в нашата страна. Не става въпрос само за ток и купуване и продаване. Много по-сложен комплекс е всичко. Защо южна България е много по-развита инфраструктурно от северна България - пътища, железници, производствени площадки? Ония оттатък Стара планина един път нямат като хората, един пирон не произвеждат. Само отровното производство на "Видима" е там да изтреби и малкото останало народ, за да няма кой да работи в заводите на Гриша Ганчев. Той сам ли да си прави китайските коли - и неговото производство умря. В захарните заводи в Горна Оряховица всички са хванали диабет, няма какво друго да се яде - плащат им с бартер в захар, във вените им тече глюкоза. Всичко това е плод на военна стратегия, свързана с разположени военни бази и морски заливи. Така е и с Белене, където се сблъскват главите на големите геостратегически играчи. Този проект не е наш, но можем да заявим сходни интереси по някакъв начин. Дреме му на някого за произвеждания ток, дотогава всички ще минем на геотермални сонди във всяко мазе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 5 години
ПРАВ СИ, ЧЕ СЕ ИЗМЕСТВА ПРОБЛЕМА С ГАЗТА С ТОЗИ ПО ПРОЕКТА АЕЦ БЕЛЕНЕ. ПРОБЛЕМА С ДОСТАВАКИТЕ НА РУСКИ ГАЗ, ще изникне в момента в който ГАЗПРОМ спре газта за УКРАЙНА. Това ще се случи на 01 януари 2019 година!!Какво правим ние тогава?!!Борисов и компания ще гледат като парализирани и ще търсят под телето вол. Сещаш ли се за какъв колабс става въпрос ?!Ще угасним като фасове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Възниква въпроса - ЩЕ ИЗКУПУВА ЛИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРОИЗВЕДЕНАТА ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ ЕНЕРГИЯ , или ДА?!РАЗБИРА СЕ, ЧЕ "ДА" защото преноса на тази произведена от АЕЦ -а енергия ще ползва българската преносна мрежа , а не румънската или сръбската. Ако НЕК се ангажира с подобно поведение и проекта се осъществява със ЗАЕМЕН КАПИТАЛ НА ИНВЕСТИТОРА, ще се получи повторение на ОМРАЗНИЯ ДЪЛГ който ни натресоха "АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ!!!. Собствениците на тези ТЕЦОВЕ теглят заеми , които ние плащаме , а те се превръщат в щастливи собственици на изградените съоръжения!!!!НИМА ТОВА Е НОРМАЛНО?!!ИНВЕСТИТОРА НА БЕЛЕНЕ ДА ТЕГЛИ ЗАЕМ , НИЕ ДА ГО ПЛАЩАМЕ С ЦЕНАТА НА ТОКА , А ТЕ ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЩАСТЛИВИ СОБСТВЕНИЦИ. Подобен ОМРАЗЕН ДЪЛГ се опитаха да ни натресат с пазарджишката *** Гинака.АЕЦ БЕЛЕНЕ МОЖЕ ДА СЕ СТРОИ ИЛИ САМО С ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА И ЗАЕМИ , ИЛИ ОТ ИНВЕСТИТОР ГОТОВ ДА ИЗВАДИ СУМАТА НЕОБХОДИМА ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО!!Достатъчно сме загробени от НЕК със заеми теглени от собствениците на ВЕИ осъществявани с парите на ЗЕЛЕНАТА БАНКА!!Колко милиарда са минали през тази банка и са прехвърлени в една друга стояща зад нея ?? КОЛКО ГОСПОДА ДРУГАРИ ОТ ГЕРБ И БСП??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 5 години
и човек без мозък в тове лице ! :D само чудеса по тая земя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 7
0pk
преди 5 години
Поредното обсъждане как е по-добре да нямаме, отколкото да имаме :DЗатова ще имаме газов хъб без газ, токов хъб без ток и хубава държава без население...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 6
khao
преди 5 години
ае стига сте мислили само как да крадете, #ваштамамамутренска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 10
fon
преди 5 години
Може да спрем пенциите за две години за да я направим.Иначе няма кой в ЕС да ни позволи този АЕЦ да работи след 2030-та година. Той няма как да продаде ток и за една стотинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още