IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена или зелена светлина очаква АЕЦ „Белене“?

Намирането на стратегически инвеститор за изграждането на ядрената електроцентрала се оказа "изненадващо" трудно без наличието на държавни гаранции

08:20 | 31.10.18 г. 13
<p>
	Работната площадка на АЕЦ &quot;Белене&quot;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Работната площадка на АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

Тогава официално заявление подадоха китайската CNNC, френската Framatom, както и руската Росатом.

Според представителя на френската енергийна компания за България Станислав Георгиев обаче Framatom има интерес към ядрената електроцентрала, но не като инвеститор, а само като изпълнител на дейностите, които бяха определени за него до 2012 г., когато беше прекратен проектът. 

По време на срещата от началото на юли между българския премиер Бойко Борисов и китайския му колега Ли Къцян бяха дадени твърди гаранции от Китай, че е готова да инвестира в региона, включително и в сферата на ядрената енергетика.

Къцян увери, че лично се ангажира проектът АЕЦ „Белене“ да има успешен край, като междувременно Министерството на енергетиката съобщи за подписан меморандум с китайската страна за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Въпреки това меморандумът никъде не конкретизира участието на азиатската страна в изграждането на централата, а засяга по-общи характеристики като насърчаване на обмена на информация относно нормативната рамка, програмите и практиките на страните, лицензираните процедури и т.н.

Последваха срещи на Теменужка Петкова с френския посланик Ерик Льобедел и премиера Бойко Борисов с първия зам.-генерален директор на Росатом Кирил Комаров, които не доведоха до съществен напредък по намирането на инвеститор.

Липсата на развитие започна да създава напрежение в държавните институции. В началото на август Националната електрическа компания (НЕК) предупреди, че съществува значителна несигурност относно бъдещата реализация на АЕЦ „Белене“, оценявайки направените към този момент разходи по проекта, като подчерта и липсата на яснота около намирането на инвеститор.

Цифрите, които обяви НЕК са красноречиви – към 30 юни 2018 г. разходите по проекта възлизат на 2,18 млрд. лв плюс 78 млн. лв за допълнителните имоти, машини и съоръжения.

В края на същия месец последва посещение на работната площадка край Белене от китайски представители на основните енергийни дружества, които се запознаха с доставеното оборудване за централата. „Разходката“ беше ръководена от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, който впоследствие коментира политическия риск, който се оказа, че е основната спирачка пред потенциалните инвеститори за проекта.

Преди седмица енергийният министър Петкова обяви, че до края на тази година България планира да обяви нова процедура за строителството на електроцентралата, докато траеше нейното посещение в Москва във връзка със 16-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Руските медии припомниха изказването на президента Владимир Путин, че Русия е готова да се върне към идеята за строителството на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип, ако България разреши нейното изграждане.

Остава да видим как днес Теменужка Петкова ще обяви резултатите от намирането на стратегически инвеститор за реализирането на проекта. И дали такъв изобщо има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 25 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Нищо изненадващо няма. Щеше да е изненадващо ако се беше намерил глупaк, който би инвестирал 10 млрд. в един изначално мъртъв проект, без да има гаранции, че държавата ще му покрие загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 13
data
преди 5 години
Най-елементарното сравнение е с Гърция - без да имат АЕЦ имат двойно по голям БВП на човек от населението в сравнение с нас :)пп Който си е мислил че подобен проект може да бъде изграден без държавна гаранция е лаик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 15
Onia
преди 5 години
Писна ми да чета за този самовар. Все едно е панацеята за българската икономика. В Унгария има 3 автомобилни завода, които правят 35 млрд. евро годишно. В Румъния Дачия произвежда коли за 5 млрд. евро годишно. Кога ще започнем да говорим за подобни производства, а не за това безумие Белене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още