IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчик на ток от последна инстанция: някои въпроси и отговори

Няма нито една държава членка в ЕС, в която енергията, продадена от ДПИ, като цяло да е по-евтина спрямо сравнителен стандартен продукт, изтъкват от EMI

14:30 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Какъв е графикът на планирания процес? В гласувания  на второ четене от Парламента законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е предвидено от 1 октомври 2020 г. снабдяването на небитови клиенти на електрическа енергия на ниско напрежение от краен снабдител по регулирани от КЕВР цени да бъде преустановено, тоест планира се извеждането на този сегмент потребители на либерализиран пазар и снабдяването им от търговец по свободно договорени цени. 

В случай, че до 30 септември 2020 г. включително небитов клиент на низко напрежение не е сключил договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени, доставката ще се извършва от досегашния му доставчик – крайния снабдител, но вече в качеството му на титуляр на лицензия за търговия. Тази доставка ще се извършва на базата на сключен типов договор с клиентите, чийто образец ще бъде одобрен от КЕВР до 31 август 2020 г.

Типовият договор  ще уреди правата и задълженията на страните, условията за доставка на електрическа енергия и прекратяването на договора като възможен максимален период на действието му е от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г.

До сключването на типовия договор доставчикът крайният снабдител осигурява доставката на електрическа енергия, при условие, че клиентът своевременно заплаща всички дължими суми във връзка с доставката.

Процедурно, щом законовите промени влезнат в сила, четирите компании крайни снабдители имат 30-дневен срок да уведомят небитовите си клиенти на ниско напрежение, че от 1 октомври 2020 г. повече не могат да бъдат техни снабдители, както и да публикуват на интернет страниците си списък с небитовите клиенти, които от 1 октомври 2020 не могат да останат техни клиенти.

От 1 юли 2021 г. клиентите, които не са избрали доставчик – търговец на свободния пазар, ще се снабдяват с електрическа енергия от ДПИ. До същата дата трябва да бъде реализирана и пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро.

Цени на електрическата енергия на ДПИ

ДПИ продават  енергия на своите клиенти само по тарифен план „Една скала”. Цената се образува като сбор от три компоненти: цена на закупената енергия, разходи за балансираща енергия и надценка за дейността. Правилата, по които се извършва ценообразуването, се съдържат в „Методика за определяне на цените на електрическата енергия на ДПИ“, одобрена от КЕВР; Общите принципи за разпределение на небалансите в специалната балансираща група на (съответния краен снабдител/обществения доставчик) в качеството  му на доставчик от последна инстанция и координатор на балансиращата група.

Самите взаимоотношения между клиентите и ДПИ се уреждат в договори при публично известни общи условия, при спазване на Закона за енергетиката и Правилата за търговия с електрическа енергия.

Така изчислените въз основа на посочените правила цени на енергията не включват цена за задължения към обществото (ЦЗО), чийто размер се определя от КЕВР ежегодно и се заплаща отделно.

Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още