IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчик на ток от последна инстанция: някои въпроси и отговори

Няма нито една държава членка в ЕС, в която енергията, продадена от ДПИ, като цяло да е по-евтина спрямо сравнителен стандартен продукт, изтъкват от EMI

14:30 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Къде е по-скъпо - при ДПИ или на регулиран пазар?

Графиката по-долу онагледява цените на ДПИ за шестмесечния период от началото на октомври 2019 до края на март 2020 г. Този период е показателен по две причини: първо, като съответстващ на началната фаза на предстоящата либерализация и второ, с по-високите сметки, които се натрупват заради по-високата консумация на електрическа енергия за отопление.

EMI EMI

Цените на енергията  на ДПИ – ЧЕЗ, ДПИ - ЕВН и ДПИ – ЕНЕРГО-ПРО се променят ежемесечно и се движат в диапазона от 149 до 191 лв./МВтч. Както се вижда от графиката, тези ценови нива са драстично по-високи от цените на регулирания пазар за небитовите потребители на ниско напрежение, които не се променят през целия наблюдаван период и са в ниския диапазон от 97 до 107 лв./МВтч съответно за трите дружества крайни снабдители.

Къде е по-скъпо - при ДПИ или на свободен пазар?

Според EMI, ако се предположи, че битов потребител на ниско напрежение е сключил договор с търговец за доставка на енергия при цена, определена на база средната месечна цена на ПДН плюс надбавка, то цените му по месеци биха били в нисък диапазон от 67 до 122 лв./МВтч.

Може да се обобщи, че доставките на енергия от ДПИ са били най-скъпите за периода от началото на октомври 2019 г. до края на март 2020 г. – постигнатата средна цена от 164 лв./МВтч за ДПИ е с около 60% над съответните цени на свободния и регулиран пазар.

EMI подчертава и в своя предишна публикация, свързана с ДПИ, че европейската практика е аналогична - цените на енергията на ДПИ в повечето европейски държави са средно по-високи от цените, плащани от потребителите, обслужвани от другите доставчици. Няма нито една държава членка, в която енергията, продадена от ДПИ, като цяло да е по-евтина спрямо сравнителен стандартен продукт. ACER намира това за добра практика, тъй като тя стимулира потребителите да преминат към доставчик, различен от ДПИ. Ако цената на ДПИ е определена като по-ниска от средната пазарна цена, съществува риск от изкривяване на пазара, тъй като обезкуражава потребителите да прекъснат взаимоотношения с ДПИ и да си потърсят доставчик на свободния пазар.

Освен електроенергията, клиентите на ДПИ заплащат и цена за задължения към обществото; цена за пренос през електропреносна мрежа; цена за достъп до електропреносна мрежа; цена за пренос през разпределителна мрежа; цена за достъп до разпределителна мрежа; акциз и ДДС, посочват още от EMI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още