IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аурубис и ЧЕЗ изграждат 10 МВТ фотоволтаична централа

С 20 200 панела на терен от 104 декара централата ще бъде най-голямата инсталация за собствени нужди в България

15:47 | 29.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Душан Рибан, главен оперативен директор на ЧЕЗ България /вляво/, Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България /в средата/ &nbsp;и Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България /вдясно/. <em>Снимка: ЧЕЗ</em></p>

Душан Рибан, главен оперативен директор на ЧЕЗ България /вляво/, Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България /в средата/  и Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България /вдясно/. Снимка: ЧЕЗ

Аурубис България“ АД и „ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД сключиха договор за изграждане на 10 МВт фотоволтаична централа за покриване на собствено потребление. Централата ще бъде изградена на площадка в медодобивния завод на „Аурубис“ в Средногорието и представлява най-голямата инсталация за собствени нужди в България.

Аурубис България“ АД е първият потребител, регистриран на свободен пазар на електрическа енергия от септември 2014 г. и е настоящ клиент на „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД. С новия проект медодобивната компания става първият индустриален консуматор в страната, който ще осъществи зелена инвестиция от такъв мащаб.

Проектът ще бъде реализиран от „ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД, дружество от ЧЕЗ Груп в България, което предлага цялостни енергийни решения за клиентите – изграждане до ключ, експлоатация и поддръжка на ВЕИ, индустриални системи, климатизация и осветление.

Проектът включва монтаж на 20 200 фотоволтаични панела на терен от 104 декара, разположен върху „Синята лагуна“ – рекултивирано депо за отпадни води от дейността на „Медодобивен комбинат – Пирдоп“ в миналото. Изборът на място се оценява като подходящ за осъществяване на устойчив проект в полза на природата, бизнеса и обществото. Очаква се централата да бъде въведена в експлоатация до 18 месеца от подписването на договора.

С изграждането на новата мощност „Аурубис България“ ще оптимизира външното потребление на електроенергия с около 11 700 МВтч на година, като за период от 15 години общото производство ще възлезе на близо 170 000 МВтч. Централата ще покрива средно 2.5% от консумацията на електроенергия на завода, като в дневните пикови часове тази стойност ще достига до до 20%.

Този проект е част от дългосрочната инвестиционна програма на компанията и е в изпълнение на политиката ни за устойчиво развитие и преход към зелена икономика. Нашата стратегия е до 2030 г. да произвеждаме 20% от необходимата ни електроенергия от собствени възобновяеми източници“ каза Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“.

Решението на „Аурубис“ означава едновременно отговорност към клиента и към околната среда. Това е добър пример за постигане на единство между опазването на природата и реализация на проекти, свързани с енергийната ефективност. Благодарим на „Аурубис“, че ни се довериха“, заяви Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Аурубис България“ АД е втората по големина компания в страната и е част от Aurubis AG - интегрирана международна група за производство на метали и най-голям преработвател на мед в света. „Аурубис“ стопанисва медодобивния завод до Златица и Пирдоп в Средногорието. Компанията е със структуроопределяща роля за икономиката на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още