IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" е дал ценово предимство на индустрията и потребителите от 95 млн. лв.

От 1 април цената на газа обаче тръгва нагоре следвайки тенденцията на европейските газови и на петролните пазари

11:06 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българските потребители и индустрията са получили ценово предимство в размер на 95 млн. лева през първото тримесечие на 2021 година от по-ниската цена на природния газ у нас, предоставена от "Булгаргаз" през зимния сезон. Това заяви директорът на дружеството Николай Павлов по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Компанията предлага по-ниски цени от тези на европейските газови пазари и в региона благодарение ценовия микс - в него влиза газът от "Газпром Експорт", от Азербайджан и от газохранилището в Чирен.

През последните месеци обаче цените на петролните деривати - мазут и газьол, които съставляват петролния компонент в цената на газа, се повишават съществено. През второто тримесечие те ще са с около 30% по-скъпи спрямо първите три месеца на годината, показват още прогнозите на "Булгаргаз".

Повишават се цените и на европейските газови пазари, тоест т.нар. "пазарен" компонент, оказващ влияние върху ценообразуването на газа у нас.

По тази причина и от компанията поискаха повишение на цената на газа от 1 април - до 32,32 лева за мегаватчас. В своите изчисления експертите от КЕВР обаче коригираха леко надолу това искане (до 32,09 лева), компенсирайки с надвзет приход на "Булгаргаз" през 2020 година.

Увеличението, поискано от компанията, е в размер на почти 13 на сто. В началото на март от газовото дружество съобщиха, че очакват тенденцията за поскъпване на суровината да продължи и през май.

КЕВР ще утвърди окончателно цената на природния газ на 1 април след закрито заседание, на което ще бъдат разгледани актуализираните цени на петролните и газовите пазари и коригираното с тях заявление от страна на "Булгаргаз".

Досега от регулатора се въздържаха да променят цената на топлинната и електроенергията, произвеждана по комбиниран способ, посочвайки, че цената на природния газ се движи спрямо прогнозите на експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още