IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Янев: Имаме закупени два ядрени реактора, да ги реализираме

630 хил. фирми ще получат помощ за високите цени на тока на базата на платените си сметки за октомври и ноември, каза служебният премиер

10:17 | 29.10.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Имаме два закупени ядрени реактора и те трябва да бъдат реализирани като нова централа или като нова мощност, заяви служебният премиер Стефан Янев по време на "Властта говори! Открито!", излъчвано във Facebook.

Той беше категоричен, че решението за изграждането на АЕЦ "Белене" е стратегическо и трябва да бъде взето от работещ парламент, но служебният кабинет подготвя рамка с "полезни ходове" за развитието на енергетиката и ядрената енергетика е част от тази рамка.

Държавата има възможност да влияе върху цената на тока, без да наруши принципа на свободния пазар, уточни още служебният премиер и допълни, че се водят експертни разговори с институции и организации.

Едно от предложенията за подпомагане на бизнеса е отпускането на 110 лева на мегаватчас потребена електроенергия. Те ще бъдат отпуснати на базата на платените сметки за октомври и ноември. През декември ще има работещ парламент, който да предприеме допълнителни стъпки за подпомагане на бизнеса заради високите цени, включително и ако е необходимо и законодателни промени.

КЕВР промени методиката за ценообразуване на доставчиците от последна инстанция, с което ще има намаление с между 15 и 30 лева на мегаватчас. Това облекчение ще се добави към компенсацията от 110-те лева за бизнеса, който купува ток от доставчици от последна инстанция.

Средствата за това облекчение ще дойдат от преразпределение на дивидентите от печалбата на АЕЦ "Белене" в размер на 450 млн. лева. Право на такава помощ ще имат 630 хил. фирми, уточни още Стефан Янев.

По отношение на цената за бита разговорите тепърва предстоят - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе за промяната в цената от 1 януари 2022 година, служебният премиер отказа да се ангажира с цени и проценти на промяна, защото други органи са отговорни за това.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) почти е придобил "Топлофикация-София", коментира още служебният министър-председател по повод новината за поредната цесия на задълженията на топлофикационното дружество към "Булгаргаз", които бяха поети от енергийния холдинг.

"Проблемът изглежда в управлението на това дружество. Така изглежда, без да го казвам категорично", заяви още Стефан Янев. Според него целта на БЕХ, ако придобие "Топлофикация София", ще бъде оздравяване на общинското дружество.

Голямото постижение на служебните кабинети е запазването на стабилността на държавата - в социален, и икономически аспект, както и нормалното провеждане на изборите през юли, каза Стефан Янев. "От един служебен кабинет не се очаква много", допълни още той, визирайки, че основната задача е да проведе изборите, но при оглавяваните от него служебни кабинети не е било така.

През петте месеца на управлението му икономиката е във възход и се надява тази тенденция да се запази. Янев каза, че песимистичните прогнози са за 3-4% ръст на икономиката през тази година, а оптимистичните - и над 4%. Това означава, че ръстът надминава предпандемичните нива през 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
На фона на безумните пикове в цените подобен призив започва да звучи все по-убедително. Минусът на цялата идея си остава, че реакторите са по руски технологии и с руско гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още