Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Иван Иванов: Газът от Азербайджан е 4 пъти по-евтин от руския

Внасяме едва 35% от договорения газ от Азербайджан заради незавършената връзка IGB

Иван Иванов: Газът от Азербайджан е 4 пъти по-евтин от руския

Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на природния газ от Азербайджан е четири пъти по-ниска от тази, която България купува от "Газпром Експорт", коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Това стана по време на открито заседание в енергийния регулатор, но което беше обсъдена цената на природния газ за ноември.

Иванов посочи, че България внася едва 350 млн. куб. метра газ от Азербайджан от договорените 1 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Не можем свободно да избираме откъде и кога да внасяме този газ, обясни обаче директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Още по темата

Той визира незавършената работа по газовата връзка с Гърция IGB, заради която България внася газ по алтернативно на договореното с Азербайджан трасе. Павлов беше категоричен, че "всички ценови ползи от азерския газ и газа от другите доставчици се ползва от всички потребители".

Поскъпването на газа през ноември вероятно ще бъде по-малко от очакваното, прогнозира Николай Павлов. Той не уточни какво повишение очаква от началото на следващия месец. На 11 октомври от "Булгаргаз" подадоха заявление за одобрение на цена от 124,76 лева за мегаватчас. Това е ръст от над 31% спрямо цената на природния газ от 1 октомври.

В последните дни обаче цените на газа в Европа намаляват. Допълнително успокоение на пазарите донесе и нареждането на руския президент Владимир Путин "Газпром" да започне да пълни европейските си хранилища от 8 ноември, тоест след края на кампанията за нагнетяване на руските газохранилища.

По време на заседанието от "Булгаргаз" бяха категорични, че изпълняват всички заявки на своите клиенти и доколкото договорите го позволяват, извършват и извънредни доставки за други потребители, "доверили се на неопитни търговци на газ" и останали без суровина в началото на зимния сезон. Павлов обясни, че благодарение на договорите с доставчиците цената на газа ще е с повече от 30% по-ниска от тази в Европа.

По време на заседанието Николай Павлов анонсира още, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е подписал цесията и вече е купил поредните задължения на "Топлофикация - София", което означава, че доставките на газ за общинското дружество са гарантирани за ноември.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
0
 
5
 
18
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако газа е 4 пъти по-евтин, когато ползваме 3 пъти по-малко, пита се колко пъти по-евтин ще е когато ще можем да се възползваме 3 пъти повече.Аз залагам на 4 пъти по-скъп, пък да видим.
5
 
2
 
17
преди 1 месец
Чакай си да ти даде данни. А аз съм чел достатъчно за различните находища и залежи и знам какво говоря.
2
 
2
 
16
IQ96 до: fon
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Може ли малко по-конкретно? Данни?
3
 
7
 
15
fon
преди 1 месец
Само да обясня на двамата изкуфели еничари по-долу, че капацитета на ТАР може да бъде увеличен само с помпени станции до 25 милиарда м3 на година, което Азербейджан може да доставя за 100 години напред.
4
 
4
 
14
Императорът до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Ватенка, ако четеше малко по-сериозни медии, вместо да лалаш глупocти тука, щеше да знаеш, че ппц плановете на Газпром бяха до 7 ноември да напълни хранилищата си в Русия и после да почне тия в Европа. Ама ти толкова си се вманиачил по величието и всемогъществото на Вовата, че ако той публично заповяда на слънцето да продължи да изгрява и след датата на ВОСР - като изгрее то на 8 ноември, ти ще решиш, че е благодарение на него...

Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово