IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Газът от Азербайджан е 4 пъти по-евтин от руския

Внасяме едва 35% от договорения газ от Азербайджан заради незавършената връзка IGB

11:05 | 28.10.21 г. 18
<p>
	<em>Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на природния газ от Азербайджан е четири пъти по-ниска от тази, която България купува от "Газпром Експорт", коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Това стана по време на открито заседание в енергийния регулатор, но което беше обсъдена цената на природния газ за ноември.

Иванов посочи, че България внася едва 350 млн. куб. метра газ от Азербайджан от договорените 1 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Не можем свободно да избираме откъде и кога да внасяме този газ, обясни обаче директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Той визира незавършената работа по газовата връзка с Гърция IGB, заради която България внася газ по алтернативно на договореното с Азербайджан трасе. Павлов беше категоричен, че "всички ценови ползи от азерския газ и газа от другите доставчици се ползва от всички потребители".

Поскъпването на газа през ноември вероятно ще бъде по-малко от очакваното, прогнозира Николай Павлов. Той не уточни какво повишение очаква от началото на следващия месец. На 11 октомври от "Булгаргаз" подадоха заявление за одобрение на цена от 124,76 лева за мегаватчас. Това е ръст от над 31% спрямо цената на природния газ от 1 октомври.

В последните дни обаче цените на газа в Европа намаляват. Допълнително успокоение на пазарите донесе и нареждането на руския президент Владимир Путин "Газпром" да започне да пълни европейските си хранилища от 8 ноември, тоест след края на кампанията за нагнетяване на руските газохранилища.

По време на заседанието от "Булгаргаз" бяха категорични, че изпълняват всички заявки на своите клиенти и доколкото договорите го позволяват, извършват и извънредни доставки за други потребители, "доверили се на неопитни търговци на газ" и останали без суровина в началото на зимния сезон. Павлов обясни, че благодарение на договорите с доставчиците цената на газа ще е с повече от 30% по-ниска от тази в Европа.

По време на заседанието Николай Павлов анонсира още, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е подписал цесията и вече е купил поредните задължения на "Топлофикация - София", което означава, че доставките на газ за общинското дружество са гарантирани за ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Не ми философствай, а обясни накратко защо газпром продаваприродният газ на германия по 250 $ за 1000 куб метра, а на България за 1000$?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Хахаха . . . Газът от Азербайджан е много евтин, но зо сметка на това е малко . . . . :lol: След 20 годин сизифовски мъки Най-нананай-най Великата икономика на ЕС успя да изгради едно тръбле със смазващия капацитет от 15 млрд. м3 и за тех по трасето са се наредили неколко държави, от които първо цоцат тези, които са по-по-най от нас - Гърция и Италия. Азерският газ беше политическа дъвка на ГЕРБ - само синьо-зелената мъгла от синьозеленотиквеничковчета се върза и поверва, че е неква алтернатива на Газпром и сега ридае . Бегеманче, тръблето с потресаващия капацитет от (теоретично) 1 млрд. м3 до България го строи гръцки сонсорциум, а го финансира италианският партньор и ЕК - търси там къде е заровено го вното. ГЕРБ и ДПС само го ползваха за политическа дъвка за празни хелоуински тикви като сички подобни на изходилите се преди мене . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
mick
преди 2 години
Напишете ги тия цени да ги видим какви са. По какви цени сега внасяме от Газпром и защо? И за азерския газ също. Защо е такава цената му, каква е формулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мани, той е в траур, вчера пyтето наредило на газпром да увеличи износа и с това приключи целия мит за независимостта на газпром като компания. А Митьо толкова много рекламира газпромчето по ФБ групите....а сейчас что произашло?! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
abc
преди 2 години
Защото са алчни родоотстъпници!Но ще дойде Видовден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
ей са импа ще се просне на амбразурата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
A мръснитее корумпирани политици от ГЕРБ и ДПС, които са на власт през последните 13 години защо само бавят връзката IGB?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Няма да коментирам, пожелам ви да продължавате да си блъскате кратyните в газпром и като цяло в русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още