IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум на добива на твърди горива отчита НСИ през август

Производството на електроенергия в страната се увеличава със 17% през август, показват още данните

12:34 | 29.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бум на добива на твърди горива в страната, показва енергийната статистика на Националния статистически институт (НСИ) за август. През летния месец са добити общо 2,57 млн. тона твърди горива, което е ръст от почти 43% спрямо август 2020 година.

На месечна база добивът се увеличава с малко над 30 на сто.

В основата на това увеличение е ударното увеличение на производството на електроенергия от ТЕЦ "Марица Изток 2". Допълнителни блокове на централата бяха включени в паралел със системата заради високите цени на електроенергията на свободния пазар.

Данните показват още и ръст на доставките на твърди горива в страната - с 44% на година и с 30% на месечна база. През август те достигат до 2,68 млн. тона, като разликата се покрива от внос.

НСИ отчита още и ръст на производството на електроенергия през август. На месечна база той е от 0,7 на сто, но на годишна се увеличава с почти 17%. В страната са произведени 3,86 тераватчаса електроенергия. По-голямата част от нея са реализирани в рамките на страната - 2,74 тераватчаса, а останалите са изнесени.

Доставките на електроенергия се повишават с 0,8% на месечна база, а спрямо август 2020 година увеличението достига 7,8 на сто.

Статистиката за енергийните ресурси обаче показва нов спад на добива на природен газ в България. През август в страната са добити едва 2 млн. куб. метра, което е намаление от 60% на годишна база. Спрямо юли няма промяна в добива.

Това означава, че почти изцяло основните нужди от природен газ се покриват от внос. През август доставките (внос и местен добив) възлизат на 196 млн. куб. метра. Спрямо август 2020 година това е повишение от почти 26%, а на месечна база доставките се повишават с 24,3%.

Съживяването на икономиката и падането на ограничения около пандемията от коронавируса водят и до ръст на производството и доставките на автомобилни горива. Според данните на НСИ през август в страната са произведени 124 хил. тона безоловен бензин и 242 хил. тона дизелово гориво. По-малко от половината от произведения безоловен бензин отива към българския пазар - 51 хил. тона, или с 2% повече спрямо юли 2021 година. Годишното изменение е със същия процент нагоре.

По отношение на дизеловото гориво данните са разнопосочни - на месечна база има спад от почти 5% до 239 хил. тона, но на годишна база това е увеличение от 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
А какво става с обещанието до 2030 година да преминем изцяло на т.нар. зелена евргия????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още