IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ отново вижда потенциал у нас - в търговията с природен газ

През юли чешката компания финализира продажбата на електроенергийните си активи у нас на "Еврохолд"

20:54 | 01.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чешката CEZ отново има намерение да се включи в енергийната карта на България, но този път в търговията с природен газ. От доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е видно, че чешката компания е подала заявление за издаване на 10-годишен лиценз за търговия с природен газ.

Дружеството е с капитализация от 10,7 млрд. евро и е сред водещите енергийни компании в Европа. В своето заявление от CEZ отбелязват, че газовият пазар у нас е с голяма перспектива за растеж през следващите години.

От 1 октомври 2021 година всички дейности по търговия с газ се извършват само с лиценз от енергийния регулатор. В последните седмици комисията разгледа ударно множество заявления. Едно от тях е подадено от CEZ, която наскоро финализира продажбата на своите активи за доставка и пренос на електроенергия на "Еврохолд".

В своето искане от CEZ са посочили, че са член на платформата "Газов Хъб Балкан" от средата на април, а в края на септември са подписали и договори за достъп и пренос на газ, за покупка и продажба на газ за балансиране и за ползване на виртуална търговска точка с "Булгартрансгаз".

От компанията отбелязват, че имат опит в търговията с природен газ и активно търгуват със суровината в редица европейски държави, включително в Румъния, Унгария и Украйна. През 2020 година дружеството е закупило и продало природен газ в обем на 539,773 гигаватчаса.

В своя бизнес план от CEZ очакват общо покупко продажбите на газ у нас да растат от 72 гигаватчаса през 2021 година до 500 гигаватчаса през 2025 година. Средната покупна цена на суровината също ще се увеличи - от 96 лева за мегаватчас през тази година до 104 лева през 2025 година.

Средната продажна цена ще се движи от 98 лева за мегаватчас до 106 лева за мегаватчас в този период, прогнозират още от чешката компания.

Приходите от търговията с газ у нас ще се движат от малко над 7 млн. лева през тази година до 53 млн. лева след пет години. Така печалбата от търговията с газ у нас ще се движи от 7,3 хил. лева през тази година до почти 540 хил. лева през 2025 година.

На базата на финансовите параметри в разписания от CEZ бизнесплан от КЕВР отбелязват, че коефициентът на обща ликвидност от 1,22 през 2021 година се увеличава на 1,41 през 2025 година., което е показател, че дружеството ще разполага със свободни оборотни средства да обслужва текущите си задължения.

Коефициентът на финансова автономност, показващ степента на независимост от ползване на привлечени средства, е със стойност 0,30 за тази година и се увеличава до 0,42 през 2025 година. Това е показател, че дружеството може да има затруднения за покриване със собствени средства на задълженията си през периода.

Дружеството е изготвило и представило пред регулатора и проект на общи условия за работа с клиентите у нас.
Заключенията на работната група на КЕВР, разгледала заявлението, е че CEZ може да изпълнява дейността  търговия с природен газ. Докладът ще бъде разгледан на открито заседание на комисията, насрочено за 3 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още