IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Не може да има таван на компенсациите за екстремните цени на тока

В момента имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме хора, твърди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

12:29 | 21.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока или той трябва да е много висок, за да се осигури предвидимост за бизнеса. Това каза пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той припомни, че работодателите предлагат да се приеме подход с възстановяване на надвзетите суми от енергетиката, защото подобна мярка ще даде предсказуемост. "Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата – от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови", обясни Васил Велев. 

Цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лв. за януари 2022 г., прогнозира Велев. По думите му огромната разлика от 450 лева на мегаватчас за цената на тока не заминава нанякъде, а се складира в АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и на места, откъдето лесно може да бъде взета и върната на хората.

На въпрос дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица, гостът отговори, че според него бюджетът е на плюс в края на годината и има около 5 млрд. лева, които за няколко дни могат да бъдат похарчени. „Ние в момента имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме хора. Това, което пречи, е екстремните цени на електроенергията“, каза Велев

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал настоя за предсказуемост. „Госпожа Нинова добре разбира каква е ситуацията в индустрията. България е една добре развита индустриална страна, но с мораториум или с решение на парламента не става“, категоричен бе той.

„Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които идваха досега от Далечния изток, и това, което пречи, е неяснотата и екстремните цени на електроенергията. Ако те бъдат разумно компенсирани, така, както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия", заяви още Васил Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още