IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: Решение за компенсации на бизнеса за цените на тока ще има до дни

Бизнесът е против въвеждането на таван при компенсационния механизъм

16:43 | 20.12.21 г. 1
<p>
	Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС

Мораториумът върху цената на тока трябва да върви ръка за ръка с компенсаторни мерки за бизнеса. До дни се очаква да бъде обявен компенсаторен механизъм за бизнеса във връзка с наложения мораториум за цените на тока. В момента се провеждат разговори по темата с премиера и другите членове на кабинета.

Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, която ще настоява компенсации за бизнеса да има още за месец декември.

Нинова и представители на работодателските организации у нас обсъдиха на среща мерки за подпомагане на икономиката в условията на енергийната криза и мораториум върху цените на тока.

Миналата седмица депутатите замразиха цените на тока, парното и водата. Наложеният мораториум е със срок до края на март следващата година. Премиерът Кирил Петков обаче обяви, че е възможно замразяването на цените да отпадне и по-рано.

Министърът на икономиката и работодателите са единодушни, че обезщетенията трябва да влязат в сила още от този месец, защото в противен случай има бизнеси, които ще затворят. 

Нинова посочи, че е привърженик на мораториума, защото той помага на домакинствата, но влизането му в сила трябва да е обвързано с компенсаторни мерки за българските фирми, за електроразпределителните дружества, за ЕСО сектора и ВиК дружествата, които заради мораториума ще претърпят загуби.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че работодателите са предложили минимален праг на компенсиране от 150 лева, както и да няма таван за обезщетението, защото цените са непредсказуеми и никой не може да каже дали няма да има още по-голямо поскъпване.

„Обсъдихме цената на електроенергията и мерки за компенсиране на потребителите- цените растат непредсказуемо. Предлагаме да има долен праг на компенсиране от 150 лева. Това би била цената за всички, ако има регулиран пазар. Не смятаме, че трябва да има таван на компенсациите, тъй като цените са непредсказуеми“, каза Велев.

По думите му за да бъде конкурентноспособна, българската индустрия трябва да потребява енергия при условия, близки до тези на конкурентите й.

Постигнато е и съгласие мерките за подпомагане на фирмите, засегнати от Covid кризата – 80/20 и 60/40 да продължат да работят и през 2022 г.

Като средносрочни цели на срещата е решено да се положат реални усилия за намаляване на административната тежест за бизнеса. Внесени са предложения от работодателите в тази посока.

Ще се работи и за обвързването на образованието с икономиката, осигуряването на квалифицирана работна ръка и облекчаване на условията за финансиране на малките, средните и микропредприятията чрез средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
а не беше ли по-разумно вместо мораториум на цените да се подпомагат хората с ниски доходи?С мораториума всички домакинства, без значение колко пари печелят, се възползват от замразените цени..И на практика ,по-заможните хора, които харчат много повече киловатчаси електроенергия, са много по-обагодетелствани от замразяването на цените.Просто примерче:домакинство с висок доход , 200 квадрата апартамент и 600 лв месечна сметка за ток сега спестява близо 70 кинта на месец, някой сама леля в Кардам, която стои на студено и чат пат пуска бойлера, ще намаже 4-5 кинта...( при 11% и нещо увеличение,както беше планирано)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още