IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли „Булгаргаз“ да запази лидерските си позиции?

Търговците на природен газ трябва да снабдяват индустрията на пазарни цени, твърди Николай Кискинов

18:05 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да наблюдаваме все по-стремително оттегляне от пазара на „Булгаргаз“ като доставчик. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов".

Историческата роля на „Булгаргаз" е, че той беше нещо като „газовия НЕК", каза гостът. „Някога НЕК снабдяваше пазара по регулирани цени, после го снабдяваше по свободно договорени цени. В момента ролята на НЕК е да продава енергия от ВЕЦ-овете си и да си покрива загубите, натрупани в годините - т.нар. тарифен дефицит, и да изкупува определени енергии по дългосрочни договори с въглищните централи. Но като цяло той е изведен от свободния пазар, не снабдява предприятия и т.н., макар, че има лиценз за търговия. Не се усеща на пазара като конкурент на търговците и това е правилно", обясни Кискинов. 

Той добави, че в момента ролята на „Булгаргаз“ е хем да договаря количества за внос, хем да ги продава по регулирани цени на крайните снабдители, за да снабдяват потребителите и малката индустрия, но в същото време компанията е сключила много договори по свободно договорени цени с големите предприятия. „Друг е въпросът колко са свободно договорени тези цени. Те са цени, които „Булгаргаз“ предлага на регулатора за одобрение“, поясни събеседникът.

Той е категоричен, че търговците на природен газ трябва да снабдяват индустрията на пазарни цени.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още