IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток расте с почти 30% в края на 2021 г.

Увеличението се дължи както на икономическото съживяване, така и на износа на електроенергия, сочат данните на НСИ

14:53 | 01.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последния месец на 2021 година в България са били произведени малко над 5 тераватчаса електроенергия, или с 29% повече спрямо декември 2020 година. Това показват данните за производството и доставката на енергийни продукти, изготвени от Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо ноември производството на електроенергия расте с 13,5 на сто.

Увеличението се дължи както на икономическото съживяване след коронавируса, така и на ръста на износа - от данните е видно, че 3,3 тераватчаса са реализирани на вътрешния пазар. Това е ръст от минималните 0,2 на сто на годишна и от почти 17% на месечна база.

Статистиката на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) също показа съществено увеличение на износа на електроенергия от страната през миналата година. Високите цени в региона направиха изгодно производството от въглищните централи и увеличи търсенето на българската електроенергия.

Това положение поддържа високи и добивите на твърди горива в страната. Данните на НСИ показват, че през декември в страната са добити 3,24 млн. тона твърди горива, или увеличение от 46,7% на годишна база. Спрямо ноември добивът остава без промяна.

В страната са доставени 3,33 млн. тона твърди горива, като разликата се покрива от внос.

През декември доставките на природен газ се увеличават с 30% спрямо ноември, но на годишна база са с 4% по-ниски. В последния месец на годината в страната са доставени 368 млн. куб. метра природен газ, като местният добив е нищожна част - едва 2 млн. куб. метра.

От НСИ отбелязват, че производството на петролни продукти постепенно се възстановява след плановия ремонт в производствени инсталации в страната. Нивата обаче остават по-ниски от обичайните за този период на годината.

През декември 2021 година в страната са произведени 172 хил. тона дизелово гориво, което е с 11,8% по-малко от същия период на миналата година. На пазара са доставени 209 хил. тона, което е ръст от почти 15% на годишна база. По-значителни са измененията при производството на безоловен бензин - на годишна база намалява с над 43% до 51 хил. тона. На пазара са доставени 26 хил. тона, което означава спад от малко над 16 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още