IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Стайков: Високите цени на енергията ще се задържат няколко години

Отделните страни от ЦИЕ се фокусират върху генериращи мощности и енергийна ефективност, а развитието на мрежите остава на заден план, посочи икономистът

20:35 | 18.03.22 г. 5
Калоян Стайков: Високите цени на енергията ще се задържат няколко години

„Трябва да се мисли върху краткосрочни мерки, за да се подпомогнат икономиките на Европейския съюз, но и средносрочни и дългосрочни мерки, за да осъществи безпроблемният им преход“, съветва той.

Според него проблемът с високите цени не идва толкова от пазарната структура, колкото от конюнктурни фактори, които влияят на производствените цени и от там на енергийните цени на борсата.

„Заради нарасналите цени, отделните икономики трябва да се нагодят по някакъв начин и обикновено се прибягва до по-замърсяваща технология. Това може да означава по-дълго използване на въглищни централи, но и изпреварващо развитие в нови ВЕИ мощности, развитие на ядрената енергия. Така всъщност ще избегнем преходния период и преходната роля на природния газ“, посочи икономистът. 

Стайков подчерта, че когато говорим за голяма пазарна зона като Европейския съюз, ефектите за различните страни могат да бъдат различни. „Някои от по-популярните идеи, които се обсъждат в момента, са вместо настоящия модел за ценообразуване на пазарите да се приложат различни такива, които налагат тавани, приоритизират местното търсене в сравнение с международна търговия“, каза той, но предупреди, че всяко едно от тези предложения има своите рискове, които трябва да се анализират в по-голяма дълбочина.

Икономистът смята, че бавните реакции от страна на Европейската комисия в сегашната криза с енергийните цени е сериозна пречка и затруднение пред нормалното функциониране на пазарите и икономиките.

Калоян Стайков е на мнение, че решенията, които ще се вземат в България, не трябва да са в интерес на една или друга страна поотделно, а на ЕС като цяло. По думите му, така и нашата страна „ще се радва на ползите от този модел“.

Експертът е категоричен, че трябва да се гледа не само към националния интерес, но и към регионалния, но в контекста на общоевропейския. Той потвърди, че цените на енергията са високи, защото търсенето е високо.

„Благодарение на високия дял на свързаност на страната със съседните енергийни системи, съответно този износ движи и високите цени. Свързаността на Западна Европа с Централна и Източна Европа е сравнително проблематична. Един от големите проблеми, който наблюдаваме при инвестициите в инфраструктура е, че отделните страни се фокусират върху генериращите мощности, енергийната ефективност, а развитието на мрежите остава на заден план“, отбеляза Стайков и потвърди, че дебатът за развитие, както за вътрешните мрежи, така и на междусистемната свързаност, не се води активно и инвестициите в мрежи изостават.

Кой от моделите, които се обсъждат е най-подходящ за България? Интегрирана ли е нашата страна в енергийния пазар на Европа? Трябва ли да се преосмисли пътната карта на България при постигане на реалистични цели в енергетиката. Може ли да избегне преходната роля на  природния газ? Има ли риск от Плана RePowerEU, който няма да донесе сигурност в ЕС? По-ниски ли ще са цените на природния газ след сериозните инвестиции в интерконектора в Гърция? Още за състоянието на енергийната сигурност в Европа може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на „В развитие” може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Високите цени на енергията ще се задържат няколко години == Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Колко му е Русия например да плати на разни сепаратисти насам натам дори в България , Македония, Румъния и т.н. и да запали балканите ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
В този ред на мисли какво се надяваш ... Путин да превеме Киев и после ЕС и САЩ да махнат санкциите и всички да заживеем постарому ?!?! Това е неизпълнима утопия. Имай в предвид ,че Китай също гони собствените си интереси и те не съвпадат с руските със сигурност :) Има територии заграбени от Русия има и бизнес със запада. Познай кой ще изберат Китайците в точни момент. Единствения добър ход за Путин е да спре по рано за да плаща по малко разрушения и смърт. Това е ! Не знам как русофилските ви глави мислят само за бомби и как украйна била руска и всякакви опорки. То и Кърджали е турско и някой ден онзи от югоизток може да помисли да освобождава турците тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
А не бъркаш ! Ти трябва да прочетеш разни неща. Аз например от 8 години не ме интересува нито САЩ нито Русия. Сам си осигурявам нужната енергия за ток и топло. Относно цената на петрол/газ и инфлацията те ще продължат да растат докато Путин не спре войната и не се прибере там откъдето е изпълзял. Тогава ще паднат санкциите. Освен това Путин задържа газ за да качи цената още от септември за да спонсорира войната си. Уви ще бъде неуспешно. Партизанска война никой не е печелил, Нито Хитлер, Напеолеон, САЩ,Русия ... последните даже имат пресни опити от Афганистан :) Та ,чакаме да му уври на ***... А между другото това с панелите може да го направи всеки който има място да разположи 40-ина панела и 25 палки. Топло и ток доживотно фрий ! Който няма възможност може да се подсигури по други начини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Tози икономист трябва да си иска парите обратно от университета който е завършил понеже не е придобил никакви пратически знания. По-постоянни от временните неща няма. А това че зелената емергия ще доведе до спад в цените на енергията е тотален абсурд при положение, че на места зимата продължава 4-5 месеца и безветрието доминира. Аз мисля, че ние се насочваме към режим на тока както и на водата както и към купони за храна а не към временно високи цени. Растеж ще имаме също на цените и на опашките за олио и хляб, а не на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още