IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени отказа на намеренията за добив на газ в блок "Добрич"

Преди години РИОСВ не даде ОВОС на проекта след масови протести на местните жители

18:43 | 05.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административния съд във Варна, с което се отменя забраната за проучванията и добива на природен газ край Генерал Тошево, съобщават от ВАС. Съдебната сага около този проект на компанията "Русгеоком" се точи вече няколко години.

В началото на 2018 г. РИОСВ - Варна отхвърли доклада за оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), след като компанията заяви намерението си да добива газ в региона. Причината е опасността от замърсяване на води, които се използват за питейни нужди. Това решение беше взето след масови протести срещу добива на газ не само в региона, а и в Североизточна България.

Реално "Русгеоком" получи правото да проучва блок "Добрич" с решение на Министерския съвет от април 2009 г. След това компанията поиска 35-годишна концесия за разработване и експлоатация на находище "Спасово" в този блок, включващо четири участъка - "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток".

Срещу заявеното инвестиционно намерение за добив на газ в този регион обаче се обявиха местните жители, които се опасяват, че газът се намира под водните слоеве и при добива рискът да се замърсят питейните води е съществен. Тогавашният министър Нено Димов коментира, че находището е конвенционално и няма да бъде използван методът "фракинг" при добива, каквито опасения имаше сред обществото. 

Според заключението на ВАС обаче решението на РИОСВ е незаконосъобразно и е правилно отменено от Административния съд във Варна. В решението на екологичната институция няма изведени фактически основания за издаването му.

"Не са посочени и конкретни факти и доказателства, които се вземат предвид, не са посочени и какви са становищата на страните и участниците по отношение на тези факти", се казва в съобщение на ВАС по казуса.

В своето решение Административен съд - Варна правилно обръща внимание, че има противоречащи си становища от едни и същи органи - басейновите дирекции "Дунавски район" и "Черноморски район". Двете институции дават положително становище за ОВОС, но при общественото обсъждане са на обратното мнение.

Освен това, РИОСВ избирателно цитира само становища, събирани след обществените обсъждания, които са обратни по смисъл на записаните в първоначалното становище в доклада по ОВОС, става ясно още от решението на ВАС.

Справка в Търговския регистър показва, че "Русгеоком" е регистрирана през пролетта на 2008 г. с капитал от 14 млн. лв. Компанията е с основна дейност геоложки изследвания и проучвания, добив и преработка на суровини и търговия с тях. Едноличен собственик на капитала е "Ди Ди Мениджмънт", в чието управление е собственикът на "Овергаз Инк." Сашо Дончев.

Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 2 месеца
Зелков, къде си, Зелков?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още