IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Борисова: Крипто секторът набира скорост в България

Добивът на крипто валути е дейност, която може да бъде осчетоводена, и се води такова счетоводство в България, твърди управляващият партньор на Anagami

09:00 | 28.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангелина Борисова. <em>Снимка:&nbsp;</em><em>Anagami</em></p>

Ангелина Борисова. Снимка: Anagami

Ангелина Борисова е главен счетоводител с повече от 10 годишен опит и управляващ партньор на счетоводна кантора Anagami. Компанията е създадена през 2014 г., като изгражда  цялостно онлайн обслужване за високотехнологични компании. Днес кантората предоставя дигитално счетоводство на над 400 бизнеса и специализира в крипто счетоводство.

Г-жо Борисова, какво ви накара да се насочите към виртуалните валути?

Аз съм човек, който винаги се е интересувал от технологии. По този начин купих първия си етериум през 2016 г. от любопитство и желание да тествам възможностите, които изцяло нов сектор предлага. Харесва ми бързината и свободата, която ми се дава. Също така като човек, който борави с математика, за мен блокчейн технологиите  са изключително математическо постижение. Според мен те ще са неизменна част от битието на всеки човек в следващите 10 години.

Предизвикателството във всяка една професия е да изследваш и откриваш новото. В този смисъл и счетоводството не прави изключение.

Крипто валутите са нещо ново за България и нейното законодателство. Какви са трудностите, пред които е изправен човек, боравещ с тези активи?
 
Трудностите се свеждат, от една страна, да получиш правилната подкрепа от професионалисти именно в тази сфера, а от друга страна - да имаш куража да търсиш решения там, където често решенията предстоят да бъдат създадени.

Спецификата на крипто активите и динамиката, с която се развиват, обосновават нуждата всички, които оперират с тези активи, да се консултират със специалисти при данъчното оформление. Обратното крие възможност за нежелани последствия в краткосрочен и дългосрочен план. Не бих препоръчала взимането на самосиндикални решения от участниците на тези пазари.

Съществува ли у нас сигурна данъчно-правна рамка, която крипто бизнесите да следват?

На този етап имаме кратки насочващи указания от НАП, съгласно които чрез задълбочен анализ на редица взаимосвързани закони би могъл да се извлече законово най-правилният начин за подход  към материята. Но това се случва, едва след като много казуси минат през ръцете ти. Все пак съм оптимист по този въпрос и виждам прогрес.

Ако трябва да направя паралел със ситуацията от преди само три години, мога да кажа, че развитие се наблюдава при институционалните участници в процеса на функциониране на крипто бизнесите.

„Майнинг" дейностите вписват ли се в тази рамка? Смятате ли, че това е печеливш бизнес на фона на ситуацията с цените на електрическата енергия в момента?

Добивът на крипто валути, по известен като „майнинг", е дейност, която може да бъде осчетоводена, и в България се води такова счетоводство. Цената на електрическата енергия е отделен въпрос, касаещ маржа в сектора, тъй  като е основен фактор за себестойността на „изкопаните" или добити валути.

Въпреки покачването ѝ „майнингът“ е достатъчно добре обезпечен от към възможност да занижи маржовете си и пак да работи на печалба, така че от тази гледна точка по-скоро други ще бъдат основните потърпевши от енергийната криза, която обхваща цяла Европа. Трябва да се вземат предвид и мерките за стимули на бизнеса, които се предвиждат.

Къде се позиционира България спрямо другите държави от ЕС във връзка с напредъка по регулациите на икономическите дейности свързани с крипто валути?

Като част от ЕС България следва общата насока на политиката по третиране на крипто валутите, но това е само първата най-базова крачка. Мога да кажа, на база на моя личен опит, че България е изключително прогресивна във всички аспекти, които вече споменахме, особено на фона на по-близките до нас географски държави в ЕС. А и като цяло крипто секторът набира скорост и в страната ни.

Това не бива да ни успокоява, напротив. Трябва да сме още по-амбицирани като общество да осъществим значителен прогрес в сектора. България може само да спечели от развитието на крипто икономиката си. Не трябва да изпускаме набраната инерция и можем да постигнем много. Крипто сферата е дете на света. Затова ние имаме шанса да предоставяме услуги на световен пазар от България, но и и да създаваме нови продуктови компании на база това знание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още