IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталният долар си струва обмислянето

Фед обаче изостава в дебата за цифровите валути на централните банки

15:19 | 29.01.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Федералният резерв рискува да изостане в битката за определяне на бъдещето на парите. Централните банки на други места, предимно в Китай и Европа, както и компанията за социални мрежи, известна преди като Facebook, предприеха решителни стъпки към създаването на свои собствени цифрови валути. Фед, от своя страна, пусна със закъснение дискусионен документ, очертаващ както рисковете, така и ползите от дигиталната валута. За да разшири своето господство всемогъщият долар, Фед не може да бъде толкова оптимистичен по отношение на рисковете, пише Financial Times в редакционен коментар.

Това, че Фед избра да пусне документа без да направи никакви твърди заключения разкрива или готовност да се консултира, или известна степен на скептицизъм към предимствата на дигитализирането на щатския долар. Подобен скептицизъм е основателен. Цифровите валути на централните банки рискуват да дестабилизират финансовия сектор, като предоставят по-добра алтернатива на банковите депозити, които формират основата на паричната система. Дигиталната валута също може да се превърне в инструмент за наблюдение - смразяваща възможност, независимо дали е в ръцете на Facebook, или на китайското правителство.

Нито един от тези проблеми не е непреодолим. Базираните на сметки цифрови валути на централните банки, при които частните банки продължават да управляват повечето от потребителската част на финансовата система, биха оставили личната информация на ръка разстояние от правителствените бюрократи. Един дигитален долар обаче може да помогне за подобряване на платежната система зад кулисите. Докато другаде подобни цифрови валути на централните банки могат да изглеждат като „решение в търсене на проблем“, слабата система за банкиране на дребно в Америка и значението на долара в трансграничните парични потоци са очевиден аргумент за реформа.

Така или иначе, ако Фед не се заеме сам с проблемите, рискува да се наложи да приеме решенията било то на технологичните групи или на чужди сили. „Предимството на първия“ при тези, които възприемат цифровите валути може да доведе до намаляване ролята на долара като международна резервна валута, използвана за търговски фактури, както и в глобалните финанси.

Въпреки бавния старт на Фед обаче, заплахите за господството на долара са преувеличени: американските държавни облигации остават най-сигурният актив в света, а Федералният резерв е приеман като де факто глобалната резервна банка – нейното международно кредитиране при кризите през 2008 и 2020 г. изигра ключова роля за подкрепа на кредитните пазари по целия свят. Финансовата толерантност на Америка контрастира в нейна полза спрямо отношението на Китай към офшорната търговия с юани, подкопаващо опитите цифровият юан да се превърне в глобална резервна валута.

Вътрешните проблеми, породени от частните стейбълкойни, като тези, предложени от Facebook (Libra – бел. прев.), трябва да са по-важни за Фед, отколкото глобалната роля на долара. Именно перспективата за Libra подтикна много от конкурентите на Фед да придвижат напред плановете си за цифрови валути. Предполагаемо обвързани с фиатни (декретни – бел. прев.) валути и подкрепени от висококачествени активи, стейбълкойните приличат на сенчестите банки, които допринесоха за финансовата криза от 2008 г.

Регулаторният натиск – след като Фед си партнира с други агенции – може да задържи стейбълкойните на разстояние, но привлекателността на плана на Facebook беше в намаляването на трансакционните разходи за потребителите в САЩ и поевтиняването на трансграничните транзакции. Това са похвални цели, които могат да бъдат подпомогнати от развитието на дигитален долар. Именно поради силната глобална позиция на долара Фед трябва да се ангажира допълнително с усилия за реформиране на скърцащата и скъпа система за международни плащания. Фед е прав да отдели време за обмисляне бъдещето на парите, но най-важната централна банка в света не може да бъде вечно изоставаща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
По-добре пазарувай в брой, че тия CBCD-та ще ни направят роби. Трябда да минаваме на бартерна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
С въвеждането на дигиталните валути идва края на демокрацията.Всичко ще заприлична на един огромен затвор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
нормално е пенсиониран пагон и емигрирал общак да са на едно мнение, понеже са еднакво неуки и необразовани!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Бит кой H
преди 2 години
Мета(Facebook) вчера развя белият байряк, като продаде проекта Libra. по настоящем Diem на друга компания. Тя пък от своя страна закри проекта. Много CBDC-та щяха да станат. FED не позволява още един централизиран стейбълкойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
лапник , тури друга плоча на грамфоня ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Оценка от безмозъчна твар, като тебе, струва точно нула. Като тебе. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
Геро от Германия
преди 2 години
Добре казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
поддържам Жулиан - наистина двамата с дунавскаи шлеп сте най-големите ку..хари във форума. но добре, че ви има, дигате усмивки с пълната си некомпетентност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тоя па, верно ли си мислиш, че на някой му пука за дрънканиците ти, че чак пък и да ги помнел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Почакай да ти обвържат достъпа до всякакви разплащателни средства със социалния кредит, въглеродния отпечатък, ваксинационния статус. После може да коментираш пак. А може и да не коментираш, понеже ако се съгласиш с твърдението ми, ще ти падне социалния кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още