IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокчейн улеснява неимоверно персонализацията на инвестиционните портфейли

В недалечното бъдеще инвеститорите вероятно ще държат по-голяма част от инвестициите си в своя дигитален портфейл, отколкото във фондове

21:32 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сривът в цената на биткойна ще предизвика доволни усмивки сред скептиците. Те могат да се поздравят, че са били прави в оценките си, поне засега, пише за Financial Times Питър Харис, главен изпълнителен директор на компанията за управление на активи Schroders.

Те са прави, че прекалената еуфория е опасност - историята е доказвала това няколко пъти. Но раждането и нарастването на популярността на криптовалутите повдигат още един въпрос за разглеждане: дали инвестиционната индустрия не успява да защити традиционните инвестиции? Изпускаме ли някои трик?

Около 300 млн. души притежават крипто активи, показват оценки за индустрията от crypto.com. И дори след разпродажбите тази година все още има дигитални активи на стойност 1,1 трлн. долара в обращение.

Тези драматични числа отразяват разговорите, на които сме свидетели всеки ден, в кръчмите, в социалните мрежи или в такситата. Много хора бяха вдъхновени да закупят нетестван, нерегулиран, силно волатилен нов актив. Това се оказа катастрофално за някои, особено за тези, които купуваха в пика на цените.

Ако въпреки тези очевидни недостатъци криптото и дигиталните активи могат да се продават толкова добре, има уроци от това явление за мениджърите на активи.

По ирония на съдбата именно блокчейн - технологията, която е в основата на криптовалутите - може да бъде катализаторът за промяна в традиционната инвестиционна индустрия. Всъщност това вероятно е причината, поради която вече сме преминали „пика при фондовете“. Знаците са все по-ясни, че пазарът на взаимни фондове няма да стане по-голям, отколкото е в момента. Парите се пренасочват към персонализирани портфейли и това само ще се увеличи с технологията на цифровия регистър.

През следващите десетилетия новите видове инвестиционни продукти по поръчка може да станат по-често срещани от дяловете от фондове и инвестиционните дружества от отворен тип, които доминират днес.

Блокчейн технологията ще помогне за осигуряване на достъп до вълнуващи, по-материални активи. Нов вид фирми за управление на активи с широки възможности ще улеснят инвестирането в света около нас. Търговски център, например, може да бъде отделен и части от него да бъдат продадени на местни инвеститори, може би собствените му клиенти.

Технологията на блокчейн за счетоводен регистър ще записва собствеността и ефективно ще създаде платформа за търговия. Покупко-продажбата ще е лесна и прозрачна, а активът ще е осезаем. Може да стане част от портфолио, за да се осигури известна диверсификация и да се постигне най-добрият резултат за инвеститора.

Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още