IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специални преференции за инвеститори вложили над 10 млн. лв.

15:27 | 22.04.04 г.
Автор - снимка
Създател
Специални  преференции за инвеститори вложили над 10 млн. лв.
Инвеститори, които влагат повече от 10 млн. лв. в България, ще получават сертификат за клас, който ще им гарантира пълно съдействие от страна на държавата в административното обслужване. Това гласят промените в Закона за чуждестранните инвестиции, които парламентът приема днес на второ четене.

Предлага се инвеститорите да бъдат разделени в три класа: първи клас над 100 млн. лв., втори клас между 50 и 100 млн. лв. и трети клас между 10 и 50 млн. лв.

Сертификатът ще бъде издаван от Българската агенция за инвестиции, която се създава с промените в закона и ще задължава администрацията да издава всички необходими регистрационни и лицензионни документи в точно уточнени в закона срокове.

Инвеститор получил сертификат за първи или втори клас ще получава индивидуално административно обслужване от агенцията.

Това означава, че агенцията ще предоставя на инвеститора пълна и точна информация за необходимите срокове и такси, както и ще изискват от съответните органи необходимите документи за осъществяване на съответните инвестиции, както и за извършването на свързаната с тях стопанска дейност.

За да се улесни дейността на инвеститорите, държавните чиновници ще бъдат глобявани с 1 000 лв., ако забавят обработката на документи на инвеститори, като при повторно забавяне глобата ще нараства до 2 000 лв., предвижда още законът за насърчаване на инвеститорите.

Преките чуждестранни инвестиции в страната за януари 2004 г. са намалели до 31.4 млн. евро от 81.5 млн. евро за същия период на 2003 г., сочат данните на БНБ. Вложенията на чужди инвеститори за миналата година достигнаха рекордните 1.36 млрд. долара, или 5.8% от БВП. Очакванията са през 2004 г. размерът на чуждестранните инвестиции в страната да надмине 1.6 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още