IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата предлага да обработва ски пистите на Витоша

Земеделският министър предложи държавното горско стопанство да закупи техника за обработката на терените през зимата, но не каза каква ще бъде инвестицията

14:10 | 01.08.12 г. 3
Държавата предлага да обработва ски пистите на Витоша

След като Изпълнителната агенция по горите се зае да прочисти просеките на лифтовете на Витоша, земеделският министър Мирослав Найденов предложи днес държавата да обработва и пистите над София, ако „Витоша ски“ откаже да наеме терените, които се ползват като писти, съобщи Dnes.bg.

Така по думите на Найденов ще се гарантира, че тази година ще има ски сезон в ски зоната над София.

Мирослав Найденов съобщи днес, че държавното горско стопанство има възможност да купи техника и да обработва терените на Витоша, които през зимата се ползват като писти. Министърът обаче не можа да каже точно какви са необходимите средства, за да се направи такава инвестиция.

През следващата седмица представители на „Витоша ски“ отново ще се срещнат с кмета на София Йорданка Фандъкова, природозащитници и представители на агенцията по горите. На срещата за пореден път ще се обсъжда тазгодишният ски сезон на Витоша.

Investor.bg припомня, че в понеделник собственикът на лифтовете над София „Витоша ски“ предупреди, че тази зима ски сезон на Витоша отново може да няма, но не заради лифтовете, а заради пистите.

Фирмата обясни на пресконференция, че терените, които се използват като писти, не са категоризирани и поради тази причина не може да ги наеме дългосрочно.

Дружеството настоява държавата, като собственик на горските терени на Витоша, да изключи терените от горския фонд, каквото е изискването на Закона за горите, да промени предназначението им и да ги обяви на търг, за да може компанията да ги наеме дългосрочно.

Справка по Закона за достъп до обществена информация, поискана от бившия директор на природен парк „Витоша“ Тома Белев, обаче показва, че нито една писта в парковете Витоша, Пирин, Рила, Врачански Балкан, Централен Балкан, Картала, Мальовица, Кулиното и Паничище няма постоянна категоризация. Освен това, след като бъде приет новият Закон за горите, изискването за категоризацията на ски пистите ще отпадне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Има и по-добро решение - да се преразгледа договора за придобиване на ски съоръжения от Витоша ски, да се констатират нарушения и да се анулира договора. Да се отнемат всички ски съоръжения в полза на държавата, а на Витоша ски да върнат платената сума минус някакви неустойки. След това тези съоръжения да се контролират от държавна фирма. Недопустимо е, някаква фирма да рекетира държавата и хората. НИЕ НЕ ИСКАМЕ СТРОЕЖИ В НАЦИОНАЛЕН ПАРК ВИТОША.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
krasivata
преди 11 години
Не мога да повярвам какво прави този т.нар. "министър". ама няма по-глупаво решение - щял да купи 2 машини и да даде на горските да правят пистите... Как може да искаме чужденците и скиорите да идват у нас, когато нямаме какво да им предложим. Не дадоха възможност на Витоша ски да сложи нови лифтове, горски ще обработват пистите. Всичко това е само СРЕЩУ българския ски спорт. Затова сме на това дередже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още