IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък върху лихвите все пак ще има*

Налогът от 10% върху лихвите по депозитите е предложен с приетия бюджет за 2013 г., съобщи финансовият министър Симеон Дянков

13:57 | 10.10.12 г. 143
Автор - снимка
Редактор
Данък върху лихвите все пак ще има*

Правителството е приело бюджета за 2013 г. на днешното заседание на министрите, съобщи пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Приети са и всички нормативни документи, свързани с проектозакона за бюджета, включително новия размер на минималната работна заплата и Закона за бюджета на Здравната каса, допълва Дянков.

„Бюджетът е сметнат консервативно при ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,2 на сто, макар че очакваме ръст на БВП от 1,9 на сто“, поясни той.

„Международният валутен фонд (МВФ) дава прогноза за ръст на БВП в България от 1,5 на сто за 2013 г., Световната банка - ръст от 1,6 на сто, Европейската комисия - 1,8 на сто, Асоциацията на европейските търговски банки - 2,5 процента“, посочи още министърът.

Дянков каза, че се очаква дефицитът през 2013 г. да бъде 1,3%.

Предвижда се също така индексация на пенсиите с 9,3 на сто, увеличение на минималната пенсия на 150 лева, социалната пенсия се вдига от 100 на 110 лева, а максималната от 700 на 770 лева.

Максималният осигурителен доход се вдига от 2000 на 2200 лева. Минималната работна заплата от началото на годината от 290 ще стане 310 лева.

Симеон Дянков съобщи също така, че с проектозакона за бюджета се предлага и облагане на
лихвите по депозитите с данък от 10 процента.

„България остана единствената държава в Европейския съюз, която не облага тези лихви“, коментира финансовият министър.

Очаква се приходите в бюджета от новия налог да достигнат 120 млн. лева, но по думите на Дянков не се цели финансов ефект.

Въвежда се единно платежно нареждане, което предвижда поредност на погасяване на данъчните задължения. По думите на Дянков в момента една фирма, в зависимост от големината и дали е регистрирана по ДДС, внася между 8 и 12 данъчни декларации месечно. С въвеждането на това единно нареждане ще се спестят около 6 млн. лева банкови трансакции.

Финансовият министър беше категоричен, че нетно увеличение на парите, които се отпускат на силовите ведомства – МВР, ДАНС и НСО, няма. Той обясни, че по-големите суми в разчетите идват от осигурителните вноски.

По думите на Дянков през всичките години на прехода те са се превеждали доста непрозрачно като субсидия от държавния бюджет към НОИ. Той наблегна на факта, че парите за увеличение на заплатите на военните идват не толкова от допълнително отпуснатите средства от бюджета, колкото от спестовността и реформаторството на министъра на отбраната Аню Ангелов и екипа му.

 

Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

89
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Имотите на все по-малко американци са под водата Жилищата на половината от собствениците в САЩ под 40-годишна възраст обаче все още струват по-малко, отколкото са ипотеките имФедералния резерв е 100% частна банка. Федералния резерв се използва за финансиране на война, за да може САЩ да сложи ръка на енергийните ресурси в Целия Свят. Сега правят същото в Русия както през 2008 в Африка по време на Световното Първенство по Футбол. Умишлено предизвикват рецесия, за да си угодят на суетата и робския комплекс от миналото, сваляйки цените на основните неща от които зависи животът на нормалния човек, доказвайки че Планетата работи за тях. Чудя се докога Планетата може да работи за САЩ, може би докато настроят Природата срещу себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 2 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Мърдок трябва да преглътне милиардна загуба News Corp. отчита загуба от 1,6 млрд. долара за четвъртото тримесечие спрямо печалба от 683 млн. долара преди годинаbtv e телевизията, която дойде на власт с хвърляне на камъни и там е пълно с репортери изнудвачи, които знаят само първите два реда от всичко написано, защото са все са по-прости и по-умни от другите. В последно време съсипаха повече, отколкото са създали, защото в живота си по една WC/Вънкашна Цензура/ не са построили, а рушат това, което е клона на който са седнали, т.е btv цял живот режат клона, на който са седнали и почти го отрязаха. Да оставим btv, да се довършат сами и да си отидат заедно с тормоза и отживелиците си завинаги, най-много до Нова Година, а след това никой да не им дава пари, за да се нучат кое в живота не се купува, и дали не са се родили с подкуп. Да забравим btv, завинаги след като сами си сложат край на глупостите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 2 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Тропическата буря Айзък вдигна цената на петрола Новата седмица започна с ново поскъпване на черното златоФедералния резерв е 100% частна банка. Федералния резерв се използва за финансиране на война, за да може САЩ да сложи ръка на енергийните ресурси в Целия Свят. Сега правят същото в Русия както през 2008 в Африка по време на Световното Първенство по Футбол. Умишлено предизвикват рецесия, за да си угодят на суетата и робския комплекс от миналото, сваляйки цените на основните неща от които зависи животът на нормалния човек, доказвайки че Планетата работи за тях. Чудя се докога Планетата може да работи за САЩ, може би докато настроят Природата срещу себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 10 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
По принцип съм съгласен че лихвите са доход (и то без насреща да е положено каквото и да е усилие) и като такъв може да се облагат! Съгласен съм и че след като лихвите по депозити са облагаем доход то и лихвите по кредити трябва да се признават за разход и да се приспадат преди облагане!Но мярката е кайно неподходяща в сегашните условия!Според мен нещата ще се развият по следният сценарий:След въвеждането на този данък ще има извесно изтегляне на депозити което ще принуди Банките да вдигнат лихвите по депозити а от там и на кредитите. Изтеглените депозити (особенно след като се очаква година с по-голяма инфлация) ще бъдат похарчени за покупката на е особенно необходими стоки което ще доведе до краткотрайно съживяване на икономиката (краткотрайно-краткотрайно но ще може да се отчете точно преди изборите ;)) след което отново ще има спад надолу!Фирмите които имат по-големи кредити ще затънат още повече, тези които са без кредити могат да се позакрепят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 3 rate down comment 1
Raz
преди 11 години
Нали ти обяснихме че скътаните пари за черни дни на депозит не генерират печалба защото инфлацията ги изяжда. Печели банката тъй като с тези пари кредитира бизнеса и поле банката си плаща данък върху печалбата. Т.е данъка вече е платен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 1 rate down comment 5
Ironhorse
преди 11 години
Всички, които са против данъка не обяснят.Защо до сега този данък се е плащал от всички фирми в България чрез данъка за корпоративно облагане на доходите на юридически лица !!!!!!!!!!!Цялото пищяне е просто ей така, може да не разбирам, ама щом е данък съм против !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 3 rate down comment 3
Raz
преди 11 години
Баба ми има 2000 лв на депозит на 5%, пази ги за погребението си. Годишната инфлацие то тук е >7% т.е.парите й се стопяват и меже да не стигне и за опело.От друга страна с тези пари някой теглил потребителски кредит сие санирал апартамента...Сега трянва да плати и 10% данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 4 rate down comment 0
jordanvete
преди 11 години
май скоро ще има и данък земя, там също може да се издои доста от народа, пък и рентите станаха високи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 3 rate down comment 1
kubrat
преди 11 години
Банките не могат да си позволят да губят депозити, просто ще вдигнат лихвите по депозити и кредити с по 0.5 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Последната една година банките смъкнаха лихвите средно с 10%, а депозитите продължиха да растат... Допълнително 10%-но намаляване на дохода от депозитите едва ли ще доведе до трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още