IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангерер: Австрийските инвеститори се интересуват от България

За периода 1996-2011 г. Австрия е сред водещите инвеститори в България с 14,6% от преките чуждестранни инвестиции

16:19 | 12.10.13 г.
 Ангерер: Австрийските инвеститори се интересуват от България

Експортно ориентираните сектори в България като металообработването, текстилната промишленост, колценторовете и IT услугите са атрактивни за австрийските инвеститори. Това заяви пред Bulgaria On Air Михаел Ангерер, търговски съветник на Австрия в България.
 
Високата безработица у нас и намалена покупателна сила на вътрешния ни пазар са истински негатив обаче, посочи Ангерер. Търговският съветник приветства усилията на настоящото правителство за повече прозрачност в провеждането на обществени поръчки и призова управляващите да продължат в тази насока.
 
„Смятам, че австрийски инвеститори, следят внимателно какво се случва, в разумни граници инвестират в съоръжения и производство, което се ползва за произвеждане на стоки за чужбина. Там смятаме, че има повече интерес от нови инвеститори“, посочи той.

По данни на БНБ за периода 1996-2011 г. Австрия е сред водещите инвеститори в България с общ обем на инвестициите 5,8 млрд. евро, или 14,6% от преките чуждестранни инвестиции в страната, които са близо 40 млрд. евро.

За 2011 г. потокът австрийски инвестиции възлиза на 553,3 млн.евро. В контекста на общия спад на инвестиции у нас за 2012 г. потокът на преките капитали от Австрия е малко над 167 млн. евро. Нетните трансакции към Австрия за същия период са в размер на 12,3 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още