IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водят се преговори за вдигане на учителските заплати с 5%

Обмислят се варианти как заплащането на преподавателите да се обвърже с качеството на обучение, според образователния министър Анелия Клисарова

21:42 | 06.03.14 г. 1
Водят се преговори за вдигане на учителските заплати с 5%

Министерството на образованието и учителските синдикати преговарят за увеличение на заплатите на всички учители с 5 на сто, съобщи министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, която участва в заседанието на парламентарната образователна комисия, предаде БТА.

Министърът посочи, че за целта ще са необходими около 27 млн. лева, като ще се търсят или вътрешни резерви, или пари от бюджета.

Клисарова обаче подчерта, че се обмислят варианти заплащането на преподавателите да се обвърже с качеството на обучение.

"Нашето становище е категорично - нека да има повишаване на заплатите на учителите, но то да е обвързано с качеството на образованието", коментира Анелия Клисарова.

По думите и в момента се разработват системи и критерии, подобни на рейтинговата система във висшето образование, чрез които университетите получават допълнителни средства за качество на обучението по професионални направления.

Подобни критерии трябва да се изработят и за средното образование, след което да се обсъдят и да се направят разчети, посочи Клисарова. 

По време на заседанието на комисията образователният министър посочи, че през миналата учебна година от училище са отпаднали 3 844-ма ученици. Според нея в сравнение с Европа “това е много добър резултат”.

Тя съобщи, че за първия срок на учебната 2013/2014 година отпаднали от училище са 1 643-ма ученици, като най-честата причина са социални и семейни проблеми.

Министърът посочи, че сред мерките, които се предприемат срещу отпадането на ученици от системата, са обхватът на петгодишните и шестгодишните деца, използването на нови технологии в училище, наличието на добри учители и въвеждането на дуалната система в образованието.

Министерството на образованието и науката подготвя и стратегия, чрез която да се намали броят на отпадналите от училище ученици. До края на март се очаква Министерският съвет да приеме и стратегията за прилагането на информационните и комуникационни технологии в образованието до 2020 г.

Анелия Клисарова допълни, че са заделени и 14-15 млн. лева за нови училищни автобуси, тъй като в момента децата се извозват с поне 10-годишни превозни средства.

Отделени са и средства за учителите, които преподават в училища в отдалечените населени места, за да им се покриват разходите за пътуване със собствен транспорт до учебните заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
kefala
преди 10 години
Няма начин!!!Доста народ са!!!Ще помагат на изборите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още