IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на образованието подготвя стратегия за развитие на педагозите

Водят се преговори с банки за преференциални условия по кредити за младите учители и с кметове - за осигуряване на по-евтини квартири

10:39 | 08.02.14 г.
Министерството на образованието подготвя стратегия за развитие на педагозите

Министерството на образованието подготвя специална стратегия за развитие на педагогическите кадри, каза образователният министър Анелия Клисарова в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

“И в най-модерната лаборатория, и в най-модерната класна стая ако го няма човекът, който да увлече децата, да бъде примера за тях, да ги накара да мислят и да искат да учат, няма как да се постигне качествено образование”, посочи тя.

Клисарова уточни, че се правят разчети за повишаването на заплатите на младите учители. Увеличение със сигурност ще има от 1 юли, но още не е постигнато окончателно споразумение със синдикатите.

Водят се разговори и с банки за по-изгодни заеми за млади учители срещу държавни гаранции, подобни на тези за студентските кредити. Преговаря се и с кметове за преференциални наеми на жилища за преподаватели, допълни тя.

Министър Клисарова коментира и че ще се осребряват разходите на учителите за път до работното място със собствен транспорт. Досега учителите получаваха пътни само за пътуване с обществен транспорт.

Образователният министър допълни, че ще се търсят финансови механизми за гарантиране на качеството и в средното, и във висшето образование. В тази връзка ще се търсят индикатори как се работи с децата и как се подобряват резултатите им в течение на обучението.

Клисарова допълни, че държавните средства ще се насочат приоритетно към държавните училища. Това, че дадено семейство решава детето им да учи в частно училище е въпрос на личен избор, трудно е да подкрепим и финансираме частните училища”, каза тя, но допълни, че държавата плаща осигуровките всички ученици и студенти, независимо къде учат.

Ранният обхват на учениците и задължителната предучилищна подготовка на 5-6-годишните е една от мерките срещу отпадането от училище, посочи още Анелия Клисарова. Засилената работа с родителите е другият ключов момент в политиката срещу ранното отпадане от образователната система.

“Малко работим с родителите, а особено в началните класове теиграят ключова роля за качественото образование”, коментира тя. Продължава и поетапното въвеждане на целодневно обучение на децата до 7-ми клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още