IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клисарова: Учениците нямат знанията, с които да се реализират на пазара на труда

Новият закон за образованието ще заложи обучение по предприемачество още в седми клас, посочи министърът

14:47 | 17.01.14 г.
Клисарова: Учениците нямат знанията, с които да се реализират на пазара на труда

„Нашите ученици нямат необходимите практически знания, за да се реализират така, както те искат на пазара на труда и в живота. Затова се обмисля в програмите за 7 клас да бъдат заложени и часове по предприемачество“, заяви в ефира на Bulgaria On Air министърът на образованието проф. Анелия Клисарова

„Нашата цел е по-добър обхват на 5 и 6-годишните деца или така наречената предучилищна подготовка. Доказано е, че ако обхванем тези деца, това помага те да бъдат подготвени за първи клас и следователно по-лесно да усвояват материала в училище. Има ресурс в почти цялата страна тези подрастващи да бъдат в обучавани в детските градини, изключение правят само два от по-големите градове“, добави министърът.

Според нея вече нямаме разногласия за това дали да бъде задължителна подготовката на децата на възраст между 5 и 6 години. „Предучилищното обучение ще бъде по избор само за 4-годишните“, допълни Клисарова.

По думите й в проекта на закон за образованието, който ще бъде предоставен за обсъждане до месец, е заложено основното образование да завършва в 7-и клас.

„Има дискусия относно това след 8-и клас какви видове училища да има. Обсъжда се също така в малките населени места дали трябва да има едно училище от 1-и до 10-и клас или от 1-и до 12-и клас, но с профилирани паралелки от 7-и клас (по език или професионално образование)“, добави образователният министър.

Според нея важна част от закона ще бъде и насочването към дуалната система. С реформата в българското образование ще бъдат въведени и защитени професии, обучението по които ще се подпомага от държавата и бизнеса.

Работодателите ще участват в планирането на учебните програми, които са свързани с практическото обучение и компетенциите на учениците“, обясни Клисарова.

По въпроса с домашното обучение Клисарова коментира, че няма никакъв проблем (и сега в закона е разрешено) да има такова, но ако родителите искат децата им да имат признат клас и да получат диплома, те ще трябва да се явяват на изпит.
 

 

Вижте целия разговор във видео файла.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Отн.:Нашите ученици нямат необходимите практически знания, за да се реализират така, както те искат на пазара на труда и в животаИ кой ще ги води тези 'предприемачески часове'-някакви теоретик-бюджетници, които през живота си не са предприемали нищо рисково и нямат представа за какво става въпрос на пазара в BG. Как ще обучат напр. обучаемите да се пазят от рекетьорската мафия с актуализацията на МРЗ или от завистливи, арогантни и алчоногъзи пенсионери, които ти режат гумите на таксито навръх нова година?И не е вярно, че обучаемите нямали практически знания -на пазара на труда в BG никой не се интересува изобщо от знания. Над 90% от длъжностите в държавната администрация са по схемата 3:5:8-наш'то село-ваш'то село-тEхното село.Практическите знания са абсолютно нереализуеми в една администрация на статуквото, където е пълно с неграмотни пенсионери на трудов договор (независимо от закона) и с разни интриганти, които са специализирани 24/7 в дезинформация и манипулация на ръководството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още