IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клисарова: Пилотни програми по дуалната система ще стартират през 2015-2016

Участието на бизнеса ще е както с финансиране, така и с включване в учебните програми, коментира образователният министър.

15:06 | 11.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
 Клисарова: Пилотни програми по дуалната система ще стартират през 2015-2016

Въвеждането на дуалната система в образованието ще започне  с пилотни програми най-рано през 2015- 2016 година, заяви в предаването “Брюксел 1” на телевизия Bulgaria On Air министърът на образованието Анелия Клисарова. Тя допълни, че на този първи етап за финансирането на проектите ще бъдат използвани европейски средства, като по този начин ще бъдат подпомогнати и бизнесът, и професионалните училища с определен ресурс.



Впоследствие ще бъдат направени разчети и ще бъде по-лесно да се определи необходимата сумата, която да бъде заложена в бюджета, коментира още Клисарова.

Тя посочи още, че в различните страни има различни схеми за разпределяне на средствата за практическото образование между бизнеса и държавата.

„В Германия бизнесът плаща около 50% от обучението. В Швейцария – до 70% . В скандинавските страни има специален пул, чрез който бизнесът събира средства, след което ги предоставя за професионално образование. Тези средства могат да достигнат до 70%”, коментира Клисарова. Тя допълни още, че трябва да бъдат предвидени средства и за наставниците на младите хора, които следва да имат необходимия опит и познания, за да ги обучават.

„Образованието трябва да бъде съобразено с развитието и интересите на младите хора", посочи още образователният министър.

По думите ѝ бизнесът не бива да се притеснява, че ще бъде търсен само за финансиране на практическото образование. Компаниите ще бъдат включени с осигуряването на знания в учебните програми, в училищните настоятелства и т.н.

Клисарова допълни още, че учениците, особено в горните класове, имат желание да натрупат практически знания. Почти 50% от дванадесетокласниците работят през летните месеци, сочат данните на статистиката. "Остава да бъде установено кои са уменията, които най-много искат да придобият, и в тази посока да бъдат разработвани програмите. Подобно проучване трябва да се направи не само за средното, но и за висшето образование", коментира още Клисарова.

Цялото предване с участие на министъра на образованието може да гледате днес от 18.00 часа в ефира на Bulgaria On Air.





 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
rumen221
преди 10 години
Приятели,- Дуалната "система" произвежда ЧИРАЦИ - полуграмотни индустриални роби...!- С пълна сила искат да правят децата ни ПОЛУГРАМОТНИ ИНДУСТРИАЛНИ РОБИ И ***...- Техникумите, които СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНИТЕ ДИВАЦИ закриха, правеха истински средни технически специалисти..., които "пробиха" в целия свят...!!!Просто е... ВЪЗСТАНОВЕТЕ ТЕХНИКУМИТЕ...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още