IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще разработва „план за енергийно бъдеще“ със САЩ

САЩ ще изпратят енергиен експерт у нас, който да работи с Министерството на енергетиката по плана

14:22 | 15.01.15 г. 16
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

България ще разработва „план за енергийно бъдеще“ съвместно със САЩ, стана ясно на съвместна пресконференция на държавния секретар на САЩ Джон Кери и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Неколкократно Кери подчерта, че Америка е ангажирана да помогне на България да вземе „правилните решения“, включително в областта на енергетиката. „САЩ сме до България както в рамките на НАТО, така и като цяло да подкрепяме България при вземането на важни решения. Надяваме се да се постигне стабилен и проспериращ регион, което е добре за всички“, посочи той.

Кери съобщи, че САЩ ще изпратят енергиен експерт у нас, който да работи с Министерството на енергетиката по плана за това какво трябва да бъде енергийното бъдеще на страната ни.

Индиректно премиерът Бойко Борисов отговори на опасенията от последните дни, че Кери е у нас, „за да пусне шистовия газ“, с думите, че позицията на страната ни по въпроса е непроменена. „Има мораториум върху проучванията за шистов газ, до момента, до който се изнамери технология, която 100% да гарантира чистотата на екологията, тъй като тези находища, за които се говори, са в най-плодородната част на България“, напомни той и допълни, че тази позиция е известна на партньорите ни.

На брифинга стана ясно и че не е забравен проектът за нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй“, който да бъде построен от американската „Уестингхаус“. Както е известно, в последните дни на кабинета "Орешарски" беше подписано акционерно споразумение с обяснението, че за да влезе в сила, документът трябва да бъде окончателно одобрен от следващото правителство. До този момент обаче развитие по въпроса няма.

Днес премиерът Бойко Борисов заяви, че има работна група и е поискал „Уестингхаус“ да бъде инвеститор в проекта, като с помощта на американската Ексим банк да бъде намерена финансово-икономическа схема, която „да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга“.

Джон Кери пък подчерта, че България заслужава по-добри цени, по-добра енергийна сигурност, особено като се има предвид фактът, че проектът за газопровод „Южен поток“ няма да се осъществи. Той увери, че съвместно с ЕК се полагат специфични усилия, за да се насърчи ускоряването на строежа на интерконекторната газова връзка с Гърция.

Според Кери ключ към привличането на инвестиции у нас е да имаме открито и прозрачно управление, реформа на съдебната система, да се преборим с корупцията.

„Колкото по-бързо се проведат реформите и се създаде подходящ климат, толкова по-скоро ще постъпят инвестиции. Радваме се, че ще можем да работим рамо до рамо, за да постигнем тези цели“, каза той.

Държавният секретар на САЩ коментира и редица международни теми. Той увери, че САЩ  работят много усилено за деескалиране на напрежението в Украйна.

„Надяваме се, че разговорите, които се провеждат, ще доведат до резултат и че ще могат да доведат до спазване на Минското споразумение и че Русия постепенно ще се отдалечи от идеите за отмъщение“, посочи той.

Кери е у нас на кратко посещение на път за Франция, където ще отиде, за да покаже солидарност след терористичните атаки. „Ще отида във Франция, за да покажа обичта на американците към хората на Франция. Искаме да покажем, че сме добри приятели на Франция, че отношенията ни са много близки“, подчерта той.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"ЕС готов да купува газ от Турция през турско-гръцкия газов хъб"Е .....!!!??? Всъщност КОЙ е прецакания? Къде е разнообразието за България?? :))) Въпроса е към русофобите и е риторичен . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
edimi
преди 9 години
Аха, Ран, Ът, двамата заедно или внуците ще проводят....:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Междувременно........EUR/CHF 1,0408 (-13.34%) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
В открит текст ни казаха: пари нема , действайте! Въпросът е вече кой ще загаси осветлението ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 9 години
Засега План, след това Стратегия, а после и една Пътна карта за реализация на стратегията и плана. Бая писане ще падне предполагам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Tony
преди 9 години
От кога го чакам това! :)САЩ да сложат борд на бойко, за да престане със селските си номера от Банкя и да краде пари от народа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"България ще разработва план за енергийно бъдеще със САЩ"Ха ха ха .....Deja Vu ! Пак светло бъдеще /безвизово/! От къде "избягахме, на какво се натресохме! :))))) Само ДАНО да не е ядрено осветено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Шест страни отчитат пълен спирателен режим на руски газ през Украйна днес: България, Гърция, Македония, Румъния, Хърватия и Турция всички докладват за спиране на доставките на газ от Русия през Украйна.Хърватия обяви, че временно намалява доставките за промишлени клиенти, докато България заяви, че има достатъчно газ за само за няколко дни и е в кризисна ситуация."Някой има ли инфо по въпроса? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
Konchita Evro
преди 9 години
бат Бойко от чувала с *** пак ще хване грездея!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 5
Forex Master
преди 9 години
Сигурно ще подновим работата по дупката в Царичина, щото през нея е най-прекия път до Америка откъдето ще идват "независимите и суверенни" енергоносители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още