IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РБ: Управлението е стабилно, а реформите се ускоряват

Радан Кънев определи емисионната политика на правителството като добра икономическа мярка

15:42 | 21.02.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	РБ си постави оценка 4,50 за участието в управлението. <em>Снимка:&nbsp;Реформаторски блок</em></p>

РБ си постави оценка 4,50 за участието в управлението. Снимка: Реформаторски блок

Стабилност на управлението, консолидация на Реформаторския блок и управляващото мнозинство и ускоряване на реформите – с тези думи Реформаторите оцениха своето участие в управлението през първите 100 дни на кабинета. На пресконфоренцията те си поставиха оценка 4,50, съобщиха от пресцентъра на партията.

На срещата в Поморие присъстваха съпредседателите на Парламентарната група Радан Кънев и Найден Зеленогорски, както и министрите на здравеопазването, образованието, икономиката и отбраната, пише Dnes.bg.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски каза, че реформаторите са удовлетворени от степента на консолидация на партията и единни и заедно ще се  явят на предстоящите местни избори.

4,50 е лична оценка за участие на РБ в правителството, каза Зеленогорски и подчерта, че продължават участието си във властта с единствената цел ускоряване на реформите за добро управление и по-високо качество на живот. Ние сме удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на РБ, подчерта още съпредседателят на парламентарната група.

За 100-те дни на управлението се постигна ключова актуализация на бюджета, реши се проблемът на вложителите в КТБ, прие се бюджет за 2015, направиха се промени в системите за сигурност, постигна се отпушване на еврофондовете и вече четири оперативни програми са утвърдени, здравните реформи се задвижиха, отчете Зеленогорски.

Въпреки че постигнахме сериозна консолидация на усилията ни в изпълнителната власт и изпълняваме ангажимента си да сме локомотив на реформаторските усилия, е време да стъпим на педала и рязко да увеличим скоростта на реформите, добави съпредседателят на Парламентарната група Радан Кънев и каза, че оценката е много добра, а не отлична именно заради скоростта на реформите.

В максимална степен се съгласуват усилията на Министерството на правосъдието и Парламентарната група, каза още Кънев и подчерта, че в близките 2-3 месеца 43-то Народно събрание ще заработи по Закона за съдебната власт и другите закони, произтичащи от приетата Стратегия за съдебната реформа.

Радан Кънев коментира и взимането на дълга. По думите му начинът, по който министърът на финансите е изненадал мнозинството, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ, е позволил на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф.

Попитан за емисионната политика на правителството и рефинансирането на дълга, Кънев каза, че е добра икономическа мярка, която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота.

По думите му, по-голямата част от сумата – ¾, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3 е за рефинансиране на дефицита за 3 години, като Кънев заяви, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.

Министър Москов добави, че има нужда от по-активна комуникация в рамките на коалицията с ГЕРБ. Допуснахме добро решениe като това за дълга, да се брандира като криза от опозицията, която мултиплицира публично една лъжа, каза още Москов и допълни, че е необходима синхронизация в управляващото мнозинство. Зеленогорски добави, че за следващата седмица е насрочено гласуването на дълга, за да се даде време на партньорите от АБВ и ПФ да се изчистят неяснотите и комуникацията.

Реално нужните средства, според Зеленогорски, са 9,5 мрд.евро, а не 8 млрд.евро, ако се запази същото ниво на дефицита, но ще направим усилия за увеличаване на приходите и оптимизиране на разходите. Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи, подчерта Зеленогорски и каза, че това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза. Затова РБ подкрепя дълга, въпреки политическите пасиви, които ще имаме, добави още той.

Министър Божидар Лукарски съобщи, че има повишаване на инвестиционния интерес към България от западни и американски инвеститори във връзка с гръцката криза. Той обясни, че като остров на стабилност България се преоткрива като дестинация за инвеститорите и много от тях желаят да пренасочат инвестициите си от южната ни съседка тук.

Министър Петър Москов добави, че по трансграничното сътрудничество с Румъния България вече е реален бенефициент и това е оценката на Европа за постигнатата стабилност у нас в 100-те дни на това управление и за съдебната реформа, подчерта Москов. Той съобщи, че електронното здравеопазване и електронната здравна карта са в много напреднал етап, като е готов и индивидуалният здравен идентификатор и тестова версия на електронната здравна система, които ще се въвеждат поетапно и до Нова година ще има видим за гражданите резултат.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
няма значение...т.е. има значение, но не променя становището ми-единственият, който е направил някаква промяна, при това чувствителна е Костов. Другите само се ослушват. А Костов е наследника на Луканов. И аз не съм му фен, но не значи, че не го уважавам, заради решителността му. Пък и даже като такъв-кажи ми един сега в неговата ситуация, който ще го притискат да пусне бежанците албанци и той няма да клекне? В това отношение един да имаше като него сега и нямаше да имаме сирийци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Костов е за рУстрел!Но ако не беше той, друг щеше да е!То не бяха репарации, под формата на приватизации, то не бяха лъжи под формата на "замълчи"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Не знаех, че сме свалили *** заради дълга!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Само дето не разбрах, ускорението със знак плюс или със знак минус е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
nocalled
преди 9 години
всичко в скорашните и новите статии все по-категорично ще "доказва" нуждата от кредита, нали? ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
Грую Груев
преди 9 години
Инвесторе, имате проблем с коментарите - реже ми ги!!!!Исках да кажа, че или Рамадан е тотално неграмотен, нещо, в което не се съмнявам, все пак това е едно от изискванията за влизане в политиката, или младежът, отговорен за стаията спи, тъй като това изречение:По думите му, по-голямата част от сумата 3/4, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3 е за рефинансиране на дефицита за 3 годиние тотален нонсенс - както и да ги смятам, процентите стават 108%!!!!И за финал - за какво ручахме жабетата 25 години и сваляхме комуизма, като сега положението е почти същото - пак ни управляват комуноиди и децата им, пак имаме външен дълг над 10 милиарда долара (заради тях свалихме *** тогава), само дето сега няма никакви активи останали в държавата - всичко се разпродаде за скрап..... П.С. Един е Боко, а Рамадан е неговия Пророк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Грую Груев
преди 9 години
Инвесторе, имате проблем с коментарите - реже ми ги!!!!Исках да кажа, че или Рамадан е тотално неграмотен, нещо, в което не се съмнявам, все пак това е едно от изискванията за влизане в политиката, или младежът, отговорен за стаията спи, тъй като това изречение:По думите му, по-голямата част от сумата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Грую Груев
преди 9 години
Р. Кънев:"По думите му, по-голямата част от сумата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
valentin11058030
преди 9 години
Краденето продължава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
аз ще помоля да ми кажат за една истинска реформа. В това отношение България голяма промяна не е виждала от Костов насам. Всички останали само замазват положението. Ако и Костов да не мога да го гледам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още