IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Забраните за пушачи остават, но няма и да се затягат

Обмисля се въвеждането на акцизи за вредните храни

15:51 | 17.02.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Москов: Забраните за пушачи остават, но няма и да се затягат

"Старият режим на пушене, при който имаше зали, свободни за цигари, и такива, в които бяха забранени, няма да бъде върнат". Това обяви категорично здравният министър Петър Москов в кулоарите на парламента.

Той обясни обаче и че едва ли може да се очаква забраните да станат по-рестриктивни от сегашните. Москов съобщи още, че вредата от цигарите ще бъде разписана и в нов закон, който подготвя здравното министерство.

Той припомни, че става дума за въвеждане на общи мерки за намаляване на „вредностите“. Очаква се с него да се наложи акциз върху храни, съдържащи трансмастни киселини, сол, мас, захар, кофеин и др. над вредния праг. Според Москов тези опасности трябва да залегнат в една обща стратегия за борба с тях.

Москов отказа да коментира бъдещия конкурс за председател на Здравната каса и въпроса дали Реформаторският блок ще има свои кандидати за поста на Румяна Тодорова. Мястото се оваканти, след като мандатът на досегашния директор изтече.

"Нека първо критериите и правилата за избор да бъдат определени от парламента утре“, каза Москов и допълни, че след като критериите станат ясни, ще се мисли и за кандидатури.

Припомняме, че днес със свое решение парламентарната Комисия по здравеопазване задължи новият управител на НЗОК да бъде одобрен до 28 февруари. Председателят на Комисията ген. Стоян Тонев от ГЕРБ информира, че в управляващата комисия до момента са обсъждани две имена за нов шеф на НЗОК.

Едното е на д-р Глинка Комитов, който в продължение на 8 години - от 2002 до 2010 г., беше зам.-директор на НЗОК по медицинските дейности, а след това оглави столичната здравна каса. Понастоящем той ръководи софийската Втора градска многопрофилна болница.

Другият кандидат е бившият директор на регионалната каса в Пловдив Иван Маджаров. 

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
verimg
преди 9 години
Пука му на него или на който и да е друг за здравето. Просто има поръчение да събира пари. И как е най-лесно - от това, което харесва на хората. Очаквай и на презервативите данък вредност или данък лукс - няма начение как ще се нарече. Какво стана между другото с оная 'ценна' идея магистралките да издават касови бонове :)))?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
melon
преди 9 години
То хубаво, че има забрана, *** нещо хич не се спазва...Контролът?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
http://***.mirror.co.uk/news/world-news/islamic-state-beheads-cigarette-smokers-5158534 Ислямска държава също е против пушенето! Аллах акбар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
stasi666
преди 9 години
Значи нелоялната конкуренция продължава.За едни ще може,а за тези който не дават рушвети не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Москов сопри се бре ей!Акзиз на цигарите, акциз на алкохола, са и на кафето и пържените картофи ако сложиш.. какво следва? Презервативите и противозачатъчните?Еми е*ати живота без пиене, без кафе, без бира, без секс...ше ни пораснат крилца и ще запърхаме наоколо кат ангелчета същи.То и църквата дава винце за комка, а ти и кафето искаш да ми спреш бе, серсемино! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още