IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 1 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:34 | 01.09.15 г.
Акцентите в бизнеса на 1 септември

В България

Започваме обзора на деня с една финансова новина: през юли банковата система печели нови 110,4 млн. лв. Положителният финансов резултат е близо два пъти по-голям от този, регистриран през юни, и е вторият най-голям от началото на годината, след като секторът започна 2015 г. с печалба в размер на 121 млн. лв.

Цената на петрола и проверките на бензиностанциите продължават да са сред водещите новини в страната. Проверките на бензиностанциите показаха под 1% нарушения по отношение на отчитането на продаваните количества горива, заяви икономическият министър Божидар Лукарски. По отношение на по-ниските цени на горивата в други европейски пазари икономическият министър коментира, че това се дължи на по-малкото потребление у нас.

Дори това да е така, все пак стана ясно, че граждански протест срещу високите цени на горивата и срещу монополите ще се проведе в няколко големи града на страната днес. Инициативата се организира в социалната мрежа Facebook, като участниците са призовани да бъдат задружни, защото в „цяла Европа горивата са по-евтини, отколкото в България”.

По друга гореща тема - бежанската вълна, евродепутатът от ЕНП Мария Габриел заяви, че ситуацията с бежанците категорично е драматична. За 2014 г. са подадени 626 000 молби за закрила в държави на ЕС, което е двойно повече спрямо предишни години. Върховният комисариат на ООН за бежанците отчита рекорд от 59,5 млн. души, които са били изселени през изминалата година.

Междувременно обаче бившият министър на отбраната Бойко Ноев коментира, че проблемите, които съпътстват бежанските потоци, са много по-голяма заплаха за националната сигурност на България, отколкото кризата в Украйна. По думите му приоритет за политиците трябва да са българските граждани, а оттам нататък, доколкото може, държавата трябва да помага и на бежанците, идващи отвън.

По света

И още по темата, но от света - унгарските власти затвориха тази сутрин международната железопътна гара на столицата Будапеща заради опитите на стотици мигранти да се качат на влакове за Австрия или Германия. Сутринта се стигна до сблъсъци между част от мигрантите, които напираха към металните врати на перона, откъдето потегляше влак за Виена и Мюнхен. Няколко часа по-късно гарата беше отворена, но до нея не се допускат мигранти.

В разгара на кризата в Гърция се чуха много мнения дали страната трябва да напусне еврозоната или не. Именно един от архитектите на европейската валута обаче днес заяви, че излизането от еврозоната може да помогне на затруднената Гърция, но "всичко зависи от реакциите на гръцкото правителство“.

Азиатските борси започнаха месеца на червено. Основният китайски индекс Shanghai Composite затвори сесията във вторник с понижение от 1,28% до 3165,07 пункта, след като загубите на Wall Street от понеделник и новите данни за производствената активност на Китай ограничиха апетита на инвеститорите.

Именно забавянето на икономиката на Китай е една от причините, поради които ръководителят на МВФ заяви, че световният икономически растеж вероятно ще се окаже по-слаб от първоначалните очаквания. Забавянето ще е в резултат на по-бавното възстановяване на развитите икономики и допълнителното забавяне на развиващите се икономики.

А на пазара на суровини петролът отчете поредния си спад, този път от почти 3%. Както цените на Брента, така и на американския суров петрол се понижиха с почти 2% за барел малко след започването на търговията в Азия, преди да се възстановят отчасти по-късно през сесията.

На борсата

Водещият индекс на българския капиталов пазар SOFIX изпрати август със спад от 3% до 459,44 пункта, като вече се намира на най-ниското си ниво от октомври 2013 г. насам. Освен това борсовият измерител записва загуба от 12% от началото на годината. Само акциите на ИКХ, ФНИБ и ЦКБ сред дружествата от SOFIX поскъпнаха през август.

Препоръчваме

На пазара на умните часовници ще се появи още едно бижу по-късно тази седмица, този път от Samsung. Ходът е част от усилията на компанията да докаже, че може да засенчи конкурента си Apple в дизайна на една зараждаща се продуктова категория.

И още една любопитна новинага - повече от век след като пътуващите в първа класа на борда на „Титаник“ хапват агнешки пържоли и пудинг на борда, последното обедно меню на злополучния кораб се очаква да достигне цена от 70 хил. долара на онлайн търг.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още