IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия започна месеца на червено

Китайският индекс Shanghai Composite отбеляза спад от 1,28% след лошите данни за производствената активност

10:51 | 01.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основният китайски индекс Shanghai Composite затвори сесията във вторник с понижение от 1,28% до 3165,07 пункта, след като загубите на Wall Street от понеделник и новите данни за производствената активност на Китай ограничиха апетита на инвеститорите, съобщава CNBC.

Официалният индекс на производствената активност (PMI) в Китай се е понижил до 49,7 пункта от 50 пункта през юли. Данни под 50 пункта са индикатор за свиване. Отделни данни на Caixin/Markit, публикувани във вторник, сочат, че стойността на индекса PMI е дори по-ниска, достигайки до 47,3 пункта, най-лошите резултати от 2009 г. насам.

В понеделник американските капиталови пазари приключиха на червено, записвайки най-лошия си месец от 2012 г. насам. Индексът Nasdaq Composite затвори с понижение от 1,07%, а индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 приключиха съответно с 0,69% и 0,84% надолу.

Сред губещите на борсата в Шанхай беше Bright Dairy & Food, чиито акции се сринаха с 5%, след като компанията обяви слаба нетна печалба за първото полугодие.

Обратно на негативната тенденция, акциите на петролните компании PetroChina и Sinopec поскъпнаха с почти по 3%. Цените на акциите на сините чипове като Bank of China и Industrial and Commercial Bank of China се вдигнаха съответно с 4,7% и 5,7%.

Сред останалите китайски бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite отбелязаха понижение от съответно 0,1% и 4,6%.

Индексът на Хонконг Hang Seng също отчете спад от 0,8% в първата сесия за септември. През август индексът загуби почти 12%, което е четвърти пореден месец на понижение и най-лошото му представяне от септември 2011 г. насам.

Японският индекс Nikkei 225 удвои загубите си в следобедната сесия и приключи със спад от 3,8%, след като слабите производствени данни на Китай засилиха опасенията за здравето на втората най-голяма икономика в света.

На вътрешния фронт корпоративните капиталови разходи са се увеличили с 5,6% през периода април-юни спрямо миналата година, забавяйки се спрямо предишното тримесечие и увеличавайки признаците, че икономиката се бори да се възстанови от резкия спад.

Акциите на Toshiba бяха подложени на голям натиск за продажба и поевтиняха с 5,3%, след като конгломератът отново отложи обявяването на годишните си финансови резултати в понеделник заради нови грешки в счетоводството.

Акциите на брокерските къщи бяха сред най-сериозно засегнатите като Nomura Holdings и Daiwa Securities приключиха съответно с понижение от 3% и 3,3%.

Редица негативни фактори дръпнаха надолу австралийския индекс S&P ASX 200, който завърши със спад от 2,1%.

И четирите големи банки загубиха по повече от 2%, а Australia and New Zealand Banking поведе загубите с понижение от 2,9%.

Въпреки първоначалните си повишения енергийните компании завършиха на червено, след като петролът поевтиня при отварянето на азиатските борси. Акциите на Santos потънаха с 6,2%, а тези на Oil Search и Woodside Petroleum поевтиняха съответно с 0,9% и 2,2%.

Най-голямата верига магазини в страната Myer заяви във вторник, че ще събере пари от акционерите, за да намали дълга си и да инвестира в магазините си, след като отчете спад от 21% на годишната си печалба. Новината натежа на други вериги магазини, като Harvey Norman и JB Hi-Fi затвориха с понижение съответно от 1,2% и 2%.

Междувременно централната банка на Австралия запази лихвените проценти от 2% без промяна след месечната си среща в съответствие с прогнозите. Това накара австралийския долар да се вдигне до 0,7141 за американски долар. По-късно през сесията валутата намали ръста си и се търгуваше за 0,7125 за американски долар.

Южнокорейският индекс Kospi увеличи загубите и затвори със спад от 1,4%, след като вътрешните данни подхраниха опасенията за перспективите на икономическия растеж на страната.

Производствената активност през август се е свила за шести пореден месец, а износът отбелязва най-лошия си спад за последните шест години заради разклатеното световно търсене. След публикуването на данните Morgan Stanley понижи прогнозата си за БВП на Южна Корея до 2,3% за 2015 г. от предишните очаквания за 2,5% и призова за ново намаляване на лихвените проценти.

Сред губещите е производителят на чипове SK Hynix, чиито акции потънаха с 3,9%, а производителят на стомана Posco завърши с 2,1% надолу. Акциите на Hyundai Motor и Kia Motors поевтиняха с по повече от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още