IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария затвори международната гара в Будапеща заради мигрантите*

Вчера хиляди мигранти се качиха оттам на влакове за Австрия и Германия. 3650 от тях пристигнаха във Виена - рекорд за един ден

11:57 | 01.09.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарските власти затвориха тази сутрин международната железопътна гара на столицата Будапеща заради опитите на стотици мигранти да се качат на влакове за Австрия или Германия, предадоха световните агенции, като се позоваха на свои репортери на място.

"Никакъв влак няма да пристигне или да тръгне от гара "Келети" до ново нареждане. Молим всички да я напуснат", гласеше съобщение, прочетено по високоговорителите на гарата.

Сутринта се стигна до сблъсъци между част от мигрантите, които напираха към металните врати на перона, откъдето потегляше влак за Виена и Мюнхен. Полицията не им позволи да се качат.

Неколцина мигранти разказаха, че са платили стотици евро за билети, след като по-рано полицаи ги уверили, че ще им бъде позволено да отпътуват.

Няколко часа по-късно гарата бе отворена отново, но до нея не се допускат мигранти, предадоха Ройтерс и БТА.

Вчера хиляди мигранти се качиха от "Келети" на влакове за Австрия и Германия. 3650 от тях пристигнаха във Виена - рекорд за един ден, отбелязва БТА.

По-рано вчера унгарските власти разрешиха на мигрантите да отпътуват с влак, въпреки че мнозина от тях нямаха визи.

Междувременно австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер поиска днес от Германия да разясни позицията си за правилата на Европейския съюз за предоставяне на убежище, за да не бъдат давани фалшиви надежди на бежанците в Унгария, предаде Ройтерс.

Миналия месец Берлин обяви, че ще дава на бежанците от Сирия специален статут. Германия преустанови връщането на сирийски кандидати за убежище в страните, в които са влезли в Европейския съюз. По този начин германското правителство на практика замрази прилагането на регламента от Дъблин, който предвижда мигрантите да кандидатстват за убежище в държавата, през която са стъпили на територията на ЕС. Това обаче вся объркване дали споразумението от ирландската столица остава в сила.

"Имаше слухове, че Германия дори изпраща в Будапеща влакове, за да взимат бежанци. Изключително важно е Германия да информира бежанците в Унгария, че прилагането на Дъблинския (регламент) не е преустановено", каза Микъл-Лайтнер. Тя даде да се разбере, че Австрия ще продължи да извършва проверки на случаен принцип по своите граници, но че няма да въвежда граничен контрол.

*Новината е актуализирана в 15:30 часа с информацията, че гарата е отново отворена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
To хубаво християни, ама не остават в християнска Гърция, Македония, България,Румъния, Унгария, а дърпат към Немско. Та..май парата е движеща не религията.Даже го бяха снимали единия да вика "България.. не мерси"А другия нагъл , сърбите не им били осигурили сянка, просто искал да мине и да се махне от тук.КО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
eboyanov
преди 8 години
голяма част от тези хора са християни, изгонени от различни мюсюлмански управления .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
От месеци насам Унгария е под прицела на Европа, заради определени авторитарни тенденции в управлението, но си мисля, че сега се използва моментът да се окаже допълнителен натиск върху Будапеща. Оградата е само оправданието. Иначе, по отношението на гостоприемството на Западна Европа, моето мнение е, че то е прекалено прехвалено. Да припомня ли намерението на бившия германски канцлер - Хелмут Кол, чието правителство е предлагало подкупи, не е пресилено, на турските гастарбайтери, за да се върнат в родината си. Но това аз не му казвам гостоприемство. За разлика от 70-те обаче, днес в Германия е сериозна демографска криза, скоро ще се появи огромна нужда от работна сила, а Меркел много добре осъзнава това. В тези хора тя вижда онази съставка, която направи немската икономика, толкова силна, а именно използването на евтин труд, производство на силно конкурентни продукти, огромен износ. Сходна е и картинката с други държави от Западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 8 години
То си е страшно! Великото преселение на мюсюлманите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Да, прочетох че имало шествие в подкрепа, но статията завършва със"Вчера страната затегна допълнително контрола по източните си граници." :)Трудно ми е да си представя, как местните баш австрийци ги приветстват. Там като ходя по улицата, направо усещаш неприязън. Не че някой ще те напсува, просто се усеща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
tonibg
преди 8 години
Преди малко показаха по ТВ, как във Виена ги посрещат с шишета с вода и всенародни веселия. Репортажа приличаше на кинопреглед от времето на социализма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Сега ще е интересно, като вълната стигна Австрия. А австрийците са известни с дълбоко неприязненото си отношение към чужденците та.. да видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
"Полицията не им позволи хора да се качат."Редакторът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още