IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монтюпе няма общо със замърсяване на въздуха в Русе, обявиха независими експерти

Експертиза е установила, че вредните емисии са под допустимата норма, но компанията плаща глоби

13:26 | 22.10.15 г. 1
<p>
	От &bdquo;Монтюпе&ldquo; изразиха и недоумение, че месец след замърсяването все още не е установен истинският замърсител на въздуха в Русе. <em>Снимка: БТА</em></p>

От „Монтюпе“ изразиха и недоумение, че месец след замърсяването все още не е установен истинският замърсител на въздуха в Русе. Снимка: БТА

Независими експерти обявиха, че френската компания за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части "Монтюпе", базирана в индустриалната зона на Русе, няма нищо общо с какъвто и да е случай на замърсяване в дунавския град.

На пресконференция днес независимите експерти инж. Христо Мензилев и инж. Божидар Панайотов защитиха тази теза, като представиха данни от измервания, които научно доказват това твърдение, предава БТА.

От ръководството на компанията обясниха, че установеният на 14 и 15 септември остър мирис, определян от хората като от изгорял каучук и пластмаса, категорично не е бил с произход завода на „Монтюпе“, което е доказано от замерванията на експертите по околна среда у нас и независима лаборатория.

В средата на септември въздухът в дунавския град беше замърсен, а от регионалната екоинспекция локализираха френския завод за автомобилни части като единия от източниците на замърсяване. Няколко дни по-късно от „Монтюпе“ отхвърлиха обвиненията за замърсяване на въздуха, като в съобщение до медиите ги определиха като неоснователни и недоказани.

На 23 септември РИОСВ-Русе ограничи дейността на завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части на „Монтюпе” ЕООД в Русе чрез принудително извеждане от експлоатация на инсталацията за каруселно леене на алуминий и пломбиране на устройството до привеждане на дейността в съответствие с изискванията на комплексното разрешително на дружеството.

Днес от компанията попитаха защо е спряна първа технологична линия на завода и плащат глоби въпреки експертизата, установила, че количествата вредни емисии са много под допустимата норма спрямо издаденото комплексно разрешително.

След установените завишени норми на замърсяване през юни заради процеса на поддръжка и свързване с газовата система на първа поточна линия, заводът е получил предписание тя да бъде спряна, припомниха те. Тя обаче е приведена в съответствие и последващите измервания са доказали пълна липса на вредни емисии, посочи Михаел Бризон, индустриален директор на компанията.

От „Монтюпе“ изразиха и недоумение от факта, че месец след замърсяването все още не е установен истинският замърсител на въздуха в Русе.

Божидар Панайотов, специалист в областта на здравеопазването и работната среда, потвърди, че при никакви обстоятелства френската компания не застрашава здравето на служителите си и на гражданите на Русе.

Множеството замервания на вредните емисии от общо 27-те комина на завода за всички 7 години от функционирането му в България не са показали надвишаване на екологичните норми, посочи и инж. Христо Мензилев. 

Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, настоя, че чуждите инвеститори заслужават същото отношение каквото и местните компании, а не систематични обвинения. "Монтюпе" трябва да бъде разглеждана като добър пример и посланик, който да привлича повече инвеститори в автомобилния сектор за България, отбеляза той. 

За конструктивен диалог с властите настоя управителят на групата Монтюпе Дидие Крозе. Той изказа неодобрение относно заклеймяването на компанията и слуховете около случая.

Ръководството на "Монтюпе" е съгласно да съдейства напълно на местните власти, за да може казусът в Русе да бъде решен. Навсякъде по света опазването на околната среда е в основата на ценностите на компанията и България не е изключение, заявиха от компанията.

Повече по темата - в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 9
vlado64
преди 8 години
Е то ясно - целта е читавите западни инвеститори да се гонят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още