IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В електромобилите ли е бъдещето на България?

Страната ни трябва да отвори по-широко икономиката си за нови големи инвеститори, които да осигурят работни места, твърди Стамен Янев

22:00 | 23.10.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бъдещето на българската икономика е в електромобилите. С това мнение на министъра на икономиката Емил Караниколов е напълно съгласен и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, който в ефира на Bloomberg TV Bulgaria направи обобщение на усилията на страната ни да привлича инвестиции в тази сфера.

Правителството усилено работи по отварянето на икономиката за нови инвестиции, които биха осигурили допълнителни работни места, което ще ограничи безработицата, каза Янев. 

Сертифицирани са близо 20 проекта на обща стойност над 800 млн. лв с потенциал да бъдат разкрити над 2500 нови работни места, добави той. По думите му компания от бранша на електромобилите би могла да се позиционира добре в страната ни.

„Към настоящия момент България е добро място за производството на високи технологии, което разполага с добри и талантливи кадри. В исторически план страната е била сред водещите производители на високотехнологични продукти“, сподели още той.

Целта на агенцията е да привлече голям стратегически инвеститор, който да задвижи допълнително икономиката.

„Трябва да се стремим към по-голям ръст на инвестициите, както и на брутния вътрешен продукт. Това, до голяма степен, минава през привличането на сериозен инвеститор“, отбеляза още Янев.

Според него облекчаването на административните режими и осигуряването на възможности за отваряне на българската икономика за чуждестранни инвеститори, които да предложат интересна работа за младите хора, са сред приоритетите правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 48 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Браво на министъра. Вярно е, че при смяна на технологиите, който е пръв печели! Но само с приказки няма да стане. Трябват конкретни разговори с корпорацията с главно Т!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 66 rate down comment 14
panther
преди 5 години
България в момента е колония на запада - изостанала бананова държава с премиер генерал и първи помощник просто ченге физкултурник.Губи постоянно хора, пари и ресурси с които само забогатява запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 6
xapoznai
преди 5 години
САЩ и Британците безспорно са успешни икономики, но какво ли мислят африканците и другите, които са им работили без пари... Та мисълта ми е, без да претендирам за разбирач, че успеха им май се крепи на африканската мизерия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 16
studioaa
преди 5 години
Нитое една успешна пазарна икономика в историята не е била базирана на привличане на чужди инвестиции. Британската империя, в която се случва индустриалната революция, претърпява пълна трансформация от едно средновековно общество до едно съвременно такова без нито унция злато от чужд инвеститор. Бившите британски колонии, сега САЩ, развиват своята индустрия следвайки британската традиция и разчитайки почти само на собствения си вътрешен пазар без износ, само чрез внос на суровини и хора без чужди инвестиции. България няма нужда нито от електрички, нито от чужди робовладелци. Ние имаме нужда от развитие на родното производство и предприемачество и развитие на родното потребление, а не от увеличаване на износа и чуждите инвестиции, които източват печалбата от страната в последствие. Как САЩ са станали световна сила без износ и без чужди инвестиции, щом те са толкова важни както твърдите?? Змийското мляко, което ни продават от началото на прехода звучи вече като надраскана плоча...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 75 rate down comment 2
Shadow1
преди 5 години
Ами може да почнете с намаляне на администрстивната тежест върху фирмите, намаляне на данъците, минаване към изцяло електронно извършване на всички услуги, прокарване на закони свързани с нови технологии в бизнеса и току виж те ще започнат да идват фирми с всякакви интересни работни места без да ги каните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още