IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп Интернешънъл: 62% от българите се боят да не се заразят с Covid-19

72% обаче смятат, че опасността е преувеличена

23:16 | 23.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Откъде дойде коронавирусът

Сред анкетираните по-скоро надделява мнението, че вирусът е естествено появил се – това мнение споделят 45% от запитаните. 32% обаче смятат, че чужда сила или държава умишлено причинява разпространението на заразата. 22% не могат да преценят.

Сред поддръжниците на теорията за умишлена зараза са, например, България (мнозинство от 58% смятащи така), Армения (56%), Македония (53%) и Еквадор (52%).

Жителите на Пакистан (мнозинство от 72% смятащи, че заразата е естествен процес), Германия (59%), Афганистан (58%), Обединеното кралство (58%), Тайланд (58%), САЩ (56%) и т.н. са по-склонни да вярват в естественото зараждане на вируса.

Като че ли личи закономерност – западните демокрации по-малко вярват в теорията че някой е създал и разпространил умишлено вируса.

„Загубилите подкрепа политически елити сега печелят нов кредит на доверие – в това, което изглежда като начало на глобална криза без скорошен прецедент. „Сам“ започва да се заменя със „заедно“, „близо“ се заменя с „от дистанция“, „глобално“ се разтваря отново до „национално“, а чудесата на всемогъщия пазар постепенно се изпаряват, като в същото време желанието за „повече държава“ отново се показва иззад ъгъла“, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация „Галъп интернешънъл“.

Социологът посочи, че големият въпрос за всички демократични общества сега е вярата в либертарната догма за правата на човека. „Изглежда, че жертвите, които човечеството направи в последните столетия в борбата си за гарантиране на тези човешки права, сега са на свой ред пожертвани – огромно уплашено мнозинство е готово да загуби личната свобода в замяна на безопасност. А безопасността накрая също може да се окаже илюзорна“, коментира Стойчев.

По думите му, въпреки че краят на кризата още не се вижда ясно и общите щети все още не са изчислими, краят на „златната консуматорска пандемия“ изглежда е близо, а свободният избор сега изглежда утопия. „Купонът свърши" е краткосрочното послание, но значението на „купон" и значението на „кратко" все още не могат да се дефинират", смята социологът.

Къде сме ние

Българите се боят да не се заразят с коронавируса близо до нивата на останалите 27 страни – 62% у нас казват, че по-скоро се страхуват или сериозно се страхуват те или техни близки да не се заразят.

Българите обаче са и след народите, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 72% у нас смятат така – при 49% средно за всичките 28 страни.

Сходно с нас мислят в близката ни Северна Македония, а и в Босна и Херцеговина – страни, които като че ли засега остават далеч от пиковите бройки случаи, за разлика от Западна Европа, където и заплахата не се възприема като преувеличена.

60% у нас намират, че правителството засега се справя малко или много добре, а 37% - че не се справя или даже съвсем не се справя. Останалите се колебаят. И тук страната ни се оказва близо до средното за всички разгледани страни отношение.

Както пък наскоро стана ясно, 83% от българите са готови да се лишат и от определени свои права в името на задържането на заразата.

Попитани какво си представят в рамките на месец, 42% у нас смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото е зад нас. Мненията по света пък са на практика поделени.

Употребата на маски в различните страни е с различно разпространение. България е под средните стойности. Ние сме в „златната среда“ по употреба на ръкавици (15%) и сме сред „отличниците“ по употреба на дезинфектант за ръце – две трети у нас твърдят, че ползват. И при миенето на ръце сме „шампиони“ (или поне така твърдим). В опитите за социалната изолация също сме над средните, а в директната самокарантина – сме в средата.

Според изследването българите са и най-големите привърженици на хипотезата, че някой наистина стои зад разпространението на вируса. 58% от анкетираните в нашата страна смятат така, 30% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още