IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на отбраната: Обсъжда се военна помощ за Украйна във формати НАТО и ЕС

България не охранява само своето небе, а пространство на алианса, заяви министърът на отбраната

22:31 | 15.03.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Търсим възможности България да продължи да изпълнява мисията по охрана на въздушното пространство. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред БНР. Ние не охраняваме само българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО, посочи той и допълни, че ако се налага, ще го правим и с наши съюзници.

Той коментира, че ресурсът на изтребителите МиГ-29, с които в момента България охранява въздушното пространство, е малък и недостатъчен.

Министърът на отбраната поясни, че в момента се обсъждат и разработват различни варианти за поддръжката на изтребителите. 

Заков посочи, че не само военната помощ е важна за Украйна, но и хуманитарната, за която България много активно работи. „Форматите, в които се обсъжда военна помощ за Украйна, са съюзните формати - НАТО и ЕС", категоричен е военният министър.

Той допълни, че дипломацията винаги има шанс. "Това, което се случва в Украйна, е изключително неприятно и то в 21 век. Всички усилия са насочени към дипломатически пробив", допълни Драгомир Заков.

Заков посочи, че предстоящото посещение на министъра по отбраната на САЩ Лойд Остин в България е „изключително знаково“.

„Посещението показва силния ангажимент на САЩ към НАТО като цяло. Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници", коментира военният министър.

Той съобщи, че в следващите дни предстои да бъде готов Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България за 2022 г. „Постарали сме се в него да представим реалната картина с изводи и предложения. Българската армия се нуждае от редица ключови и жизненоважни способности. Важно е да има всеобхватна програма за въоръжение и модернизация", каза още Драгомир Заков.

По думите на военния министър е важно да има всеобхватна програма за въоръжаване и модернизация. Тъй като това е дълг процес, в този период е необходимо да работим с нашите съюзници, докато усвоим тези способности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
Министре, питай го този Остин - като си спомним как изтегли контингента си от Афганистан и им остави техника за 80 млрд. прави ли същите планове за Източна Европа. ако да, поискай от Остин да докара повечко ефшестнайстки тука, че да ни останат след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Министре, туте туте - има *** кои сакат а'тса бият с клетите москали. Стягай доброволческите чети, на парашути и да деблокират Киев. Мнооо са добри, ша знашш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още