IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юни внасят в парламента проектозакона за безмитната търговия

В проектозакона е регламентирана дейността на обектите за безмитна търговия и обектите за зареждане на горива в свободните зони

14:12 | 19.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
До края на юни внасят в парламента проектозакона за безмитната търговия
До края на юни проектозаконът за безмитната търговия, който в момента се разработва от Министерството на финансите, трябва да бъде внесен в парламента, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски по време на парламентарен контрол, цитиран от Dnes.bg.

В проектозакона е регламентирана дейността на обектите за безмитна търговия и обектите за зареждане на горива в свободните зони, залагат се редица специфични изисквания, допълни министърът.

По думите му, в закона се предвижда да не бъде допускано зареждане на горива на входящи пътни артерии, а това да бъде възможно само за автомобили, които напускат страната. Въвеждат се и камери с 24-часов режим на работа и дълъг срок на съхранение на информацията, записана на тях.

Орешарски припомни, че по отношение зареждането с течни горива на териториите на свободните зони, в момента дейността на обектите там се извършва по ред и условия, определени в правилника за прилагане за Закона за акцизите и правилника за прилагане на Закона за ДДС, както и при спазване на разпоредбите на правилника към Закона за митниците.

Зареждането с горива в тези обекти се смята за износ и съответно платеният акциз се възстановява, а за начисления ДДС право на данъчен кредит възниква само когато шосейните превозни средства извършват международен превоз и напускат страната, или преминават транзит през нея.

Това се установява с копие от международна товарителница, в която се вписват количеството и видът на горивото, с което се извършва зареждане, както и с копие от ТИР-карнета.

Тези документи се заверяват от митнически органи и така са налице гаранции, че акциз и ДДС се възстановява единствено и само при зареждане на горива, които извършват международен превоз и напускат страната или преминават транзит, допълни министърът.

Законопроектът - първият в България, който регулира безмитната търговия, бе приет от правителството в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 19.05.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още