IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнеха лиценза за газификация на Габрово на Централгаз АД

Според неизпълнената от Централгаз бизнес програма за реализацията на проекта до юни 2006 г. трябваше да бъде построен газопровод с високо налягане и завършен етап от вътрешната газопроводна мрежа

10:06 | 30.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Отнеха лиценза за газификация на Габрово на Централгаз АД
На открито заседание вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране взе решение да отнеме лиценза за разпределение и обществено снабдяване с природен газ на територията на община Габрово на Централгаз АД – Габрово.

До тази мярка се стигна заради неизпълнение на програмата за газификацията на Габрово и официално искане на кмета на града Богомил Белчев до ДКЕВР за отнемане на лиценза.

Според неизпълнената от Централгаз бизнес програма за реализацията на проекта до юни 2006 г. трябваше да бъде построен газопровод с високо налягане и завършен етап от вътрешната газопроводна мрежа. Тъй като сроковете не бяха спазени, кметът поиска отнемането на лиценза на дружеството и предложи на общинския съвет на Габрово газификацията на града да бъде извършена от Овергаз Инк АД.

На заседание на ДКЕВР от 16 ноември стана ясно, че мажоритарен собственик на Централгаз вече е руската компания Центърнефтгазстрой, която е изкупила дяловете на швейцарската фирма Solbi SA – дотогавашен мажоритарен собственик на дружеството. На заседанието представител на новия собственик е декларирал готовността да инвестира в газификацията на Габрово 21,8 млн. долара.

За 23 ноември беше насрочено закрито заседание на ДКЕВР, на което трябваше да се вземе окончателно решение, но това не стана заради смяна на членове на комисията.

Така на вчерашното си заседание ДКЕВР отне лиценза на Централгаз и с това даде зелена светлина за газификацията на Габрово от Овергаз Инк АД. Освен това взетото решение ще даде възможност на кмета Белчев да потърси компенсация за пропуснатите ползи за града, както и за направената от общината апортна вноска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още