IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 50 хил. лв. събраха от продуктови такси във Велико Търново

В област Габрово са проверени 58 фирми, като през ноември са проверени 10. Сред тях са СТС Козметикс ЕООД, Брама ООД, Ножаров АД и др.

08:34 | 08.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 50 хил. лв. събраха от продуктови такси във Велико Търново

След проверки на РИОСВ – Велико Търново от началото на годината досега са постъпили 49 714 лв. от продуктова такса в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Това съобщи за Investor.bg Милка Асенова от информационния център на инспекцията.

В област Велико Търново са проверени 44 фирми. 31 от проверените фирми не са заплащали продуктова такса, 15 от тях са заплатили таксите за минали години в размер на 34 095 лв. Издадени са предписания на още три фирми за заплащане на продуктова такса на обща стойност 38 319 лв.

В област Габрово са проверени 58 фирми, като през ноември са проверени 10. Сред тях са “СТС Козметикс” ЕООД, “Брама” ООД, “Ножаров” АД и др. 28 от проверените през годината фирми не са заплащали продуктова такса за опаковки. 13 от тях заплатиха продуктова такса за минали години в размер на 15 618 лв. Издадени са предписания на още 4 фирми за заплащане на продуктова такса на обща стойност 8 248 лв. 6 фирми предстои да предоставят информация за вида и количеството опаковки, пуснати на вътрешния пазар.

Проверките по Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки ще продължат и през 2007 г. РИОСВ - Велико Търново ще провери още 90 фирми – 58 от област Велико Търново и 32 фирми от Габровска област.

Съгласно законодателството производителите и вносителите на опаковани стоки, както и производителите на изделия за еднократна употреба трябва да рециклират и/или оползотворяват определен процент от пусканите от тях на пазара опаковки. Продуктовите такси трябва да бъдат инвестирани за дейностите по управление на отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още