IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 млн. лева влагат в разградския Диамант

Инвеститори от Китай, Италия и България ще изработват порцелан, стъкло и стъклопакети в града

10:00 | 20.07.07 г.
Над 200 млн. лева влагат в разградския Диамант
От есента в Разград ще започне изграждането на 10 нови производства от силикатната и строителната промишленост, съобщи областният управител на Разград Наско Атанасов. Самостоятелни предприятия за плоско стъкло, порцелан, стъклопакети с нанотехнологии и материали за строителната промишленост ще бъдат разположени на терени от 4000 дка.

Планираните инвестиции в производствата са над 200 млн. лева, заяви Атанасов. Парите ще бъдат вложени от фирмата, която купи “Диамант” - Разград – “Виа пропъртис”, която ще работи в консорциум с две фирми от Китай. Едната от тях – “Глоуб Чайна”, е най-големият производител на порцелан в Китай. Друг партньор на фирмата купувач е италианската “Чичичи”.

Инвестиционната програма на “Виа пропъртис” е била уточнена на среща с изпълнителния директор на компанията Денис Бареков, добави Атанасов.

Теренът, върху който трябва да бъдат разгърнати новите производства, все още не е уточнен, тъй като Диамант разполага само с 450 дка. В момента инвеститорите проучват възможностите да купят големи общински и държавни терени. Засега са набелязани 100-200 дка на Министерство на отбраната, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и др.

В края на май от „Виа Пропъртис” обявиха, че ще инвестират над 50 млн. евро в обновяването на Диамант.

Виа пропъртис” има намерение да кандидатства пред Министерски съвет за статут “Инвеститор клас А”. Одобряването на такъв статут означава държавата да се ангажира да създаде инфраструктура до избраните за строеж промишлени терени. Предложението ще бъде внесено пред Министерски съвет през есента, въпреки че инвестициите в Разград ще започнат още през август.

Инвеститор от този клас е например турският холдинг “Шишеджам”. Той инвестира над 200 млн. долара за изграждането на заводи за плоско и домакинско и преработено стъкло край Търговище. Държавата изгради цялата инфраструктура до заводите – шосейни и железопътни пътища, водоснабдяване, дори направи отклонение от главния газопровод. През миналата година за нуждите на холдинга бе построена и пусната електроподстанция, която бе изградена от Е.ОН България и местни търговищки фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още