IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Роса” АД-Попово инвестира в нови мощности

Цената на олиото ще продължи да се покачва, твърди изпълнителният директор Бончо Рашков

09:19 | 11.12.07 г.
„Роса” АД-Попово инвестира в нови мощности

Тези дни в маслодобивното предприятие “Роса” АД – Попово специалисти от Германия започват 72-часовите проби на новата преса за добив на сурово масло в завода, съобщи изпълнителният директор Бончо Рашков. Инвестирахме в тази нова мощност 450 000 евро, за да осигурим 100-процентово натоварване на рафиниращата ни техника”, каза още той.

Тази инвестиция е последната от поредицата вложения, които са направени през тази година в завода. Освен задължителните обновления и текущи ремонти, в „Роса” вече работят две нови преси за добиване на еко-брикети от слънчогледова люспа. Така за това най-ново производство рафинерията вече работят общо пет машини.

Цената на олиото ще продължи да се покачва“, твърди Бончо Рашков. Според него по-високата цена е заради по-малкото производство на слънчоглед през тази година, по-ниското качество на суровината и по-високата цена на електроенергията.

През тази година изкупната цена на тон слънчоглед е достигнала 800-840 лева, докато през миналата изкупвателна кампания цената е била 340 лв. за тон. Предлагането на слънчогледовото семе през тази година е било два пъти по-малко от търсенето и е било недохранено, с ниска масленост и силна замърсеност.

Инфлацията у нас ще продължи. Проинфлационните процеси не се туширани. Трябва е ясно, че относно цената на олиото картелно решение няма. Това не е въпрос на договаряне и спекула, а на прости сметки. Няма да бъдем параван за политиците и цената на продукта ни ще зависи единствено от търсенето и предлагането, каза Рашков. По думите му реалната цена на олиото в момента не можела да бъде по-ниска от 3,20 лв. за литър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още