IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaspers ще подпомага проекти в областта на околната среда и транспорта

По програмата ще се консултира подготовката на проекта за разширяване на метрото в София

13:34 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Jaspers ще подпомага проекти в областта на околната среда и транспорта

По програма Jaspers тази година ще бъде подпомогнато изготвянето на проекти в областта на околната среда и транспорта, предвижда одобреният днес от кабинета план за действие на програмата в България през 2008 г.

Очакванията са чрез безвъзмездната финансова техническа помощ да се повиши качеството на изготвяната проектна документация и да се ускори усвояването на средствата от ЕС.

Сред по-важните проекти, които ще бъдат подпомогнати в областта на транспорта, е изготвянето на апликационите форми от Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ по проектите за изграждане на автомагистралите Струма и Марица, на пътя Кърджали-Маказа и на пътната връзка между магистрала Хемус и софийския околовръстен път.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще бъда подпомогната за получаване на одобрение на апликационните форми по проектите за строителство на интермодален терминал в София“ и за електрификация и реконструкция на жп линията Свиленград-турска граница.

Софийската общинска фирма Метрополитен ЕАД ще бъде консултирана при подготовката на апликационната форма за финансиране от Европейския фонд за регионално развитие на проекта за разширяване на метрото в София.

По програмата ще бъде финансирано и подготвянето на проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни води в населени места в страната.

По плана за действие на Jaspers за миналата година в момента се изпълняват проектите за управление на отпадъците в София, закриване на депото в град Русе, интегрирани водни проекти на Враца, Габрово и Сливен.

Инициативата Jasper е инструмент за подготовка на големи инфраструктурни обекти в страните от ЕС. Тя е създадена в края на 2005 г. от Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за подкрепа на подготовката на приоритетни национални проекти, за които се предвижда финансиране от структурните и кохезионния фонд на ЕС. Споразумението за дейността на програмата у нас бе подписано през 2006 г. Техническата помощ по инициативата е безвъзмездна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още