IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд потвърди глоба от 10 хил. лв. за Тракия Глас

Наказателното постановление беше издадено за неизпълнени условия в комплексното разрешително на предприятието

13:38 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Съд потвърди глоба от 10 хил. лв. за Тракия Глас

Търговищкият административен съд потвърди санкцията от 10 хил. лв., наложена от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Шумен на “Тракия Глас-България” ЕАД, съобщиха от инспекцията.

Решението не подлежи на обжалване или протест. Наказателното постановление беше издадено за неизпълнени условия в комплексното разрешително на предприятието.

При планова проверка през миналата година експертите на РИОСВ са установили, че е допусната неизправност в апаратурата за собствени непрекъснати измервания на отпадъчните газове по показатели прах и азотни оксиди. Липсват данни от собствените измервания за повече от 10 дни, което е нарушение на поставените в разрешителното условия.

Допуснато е и съхранение на отпадъци, класифицирани като „опасни“, на нерегламентирани места и по начин, който дава възможност за замърсяване на терени. В момента на проверката е установена липса на разходомерно измервателно устройство за отпадъчните води.

Общо не са изпълнени 6 условия. Законът за опазване на околната среда предвижда наказание в размер от 10 хил. до 100 хил. лв.

От дружеството обжалваха наказанието пред административния съд в Търговище, а преди това – пред търговищкия районен съд, който също потвърди глобата. Решението на районния съд беше, че няма допуснати процесуални нарушения при съставянето на наказателното постановление и то е законосъобразно, а жалбата е неоснователна. Според съдебния състав на административния съд това решение е валидно и допустимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още